Hlavní obsah

Muž zavalil radnice žádostmi o informace. Čeká na chyby úředníků a peníze

Právo, miv

Přístup k informacím ano, ale udělat si z radnic dojnou krávu nikoliv. Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) podalo trestní oznámení na muže, který zahlcoval radnice banálními dotazy a čekal na formální chyby v odpovědích, aby pak vymáhal peníze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zákon o svobodném přístupu k informacím nařizuje příslušným institucím poskytnout patřičné informace. Když vznikal, jistě zákonodárci nečekali, že se z něj může stát zdroj obživy. Muž, jehož jméno Sdružení místních samospráv netají, si z dotazů udělal byznys.

„Rozesílá obcím a městům stovky žádostí s mnohdy banálními otázkami. Jeho typická otázka např. zní: kolik dlužníků-právnických osob, jejichž dluh je po splatnosti více než 300 dní, vaše obec eviduje? Samosprávy mají povinnost poskytnuté informace zveřejnit na svých webových stránkách. Sází na to, že při plnění této povinnosti udělají obce formální chybu a opomenou ze zveřejňovaného textu odpovědi vyjmout údaje o žadateli. Na ty, které pochybí, se následně obrací a žádá je o poskytnutí finanční kompenzace za nemateriální újmu, kterou údajně zveřejněním svých osobních údajů utrpěl,“ uvedl tajemník SMS ČR Tomáš Chmela.

Postupuje systematicky

Muž postupuje systematicky podle abecedy. „Podle našich informací například v jeden den rozešle identickou žádost na všechny obce v určitém kraji, jejichž název začíná písmenem A, další den na obce s názvem začínajícím na písmeno B a tak dále,“ uvádí předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Pak už stačí jen čekat na odpovědi a v případech, kdy obec pochybí, se domáhat finanční kompenzace. Obvykle v řádech stovek až tisíců korun. „Protože jde o relativně nevysoké částky, je nezřídka úspěšný; děje-li se tak v případech desítek až stovek subjektů, mohou se měsíční příjmy z této aktivity i při střízlivém odhadu rovnat desítkám tisíc korun,“ dodal Polčák.

Podle mého názoru je to srovnatelné s chováním různých pochybných obchodníků, pro které se u nás vžil pojem ‘šmejdi’.
Stanislav Polčák

„U nás to zkoušel R. M. Žádal vyplacení újmy ve výši 499 korun. Nějaký nedostatek jsme tam měli, nevím ale, jak jsme jej poškodili a jak si vyčíslil sumu. Odepsala jsem mu, že nezaplatíme, a jestli chce, ať to řeší soudně. Jsem připravená se hájit sama,“ řekla starostka Horních Dubňan na Znojemsku Jiřina Smejkalová (nezávislá).

Třicátník, který oslovil i další starosty v regionu, dokázal vyčíst začerněné údaje a na základě toho se domáhal peněz. „Po této zkušenosti je ještě přelepujeme,“ dodala starostka. Podané trestní oznámení vřele uvítala.

Slíbil, že toho nechá

SMS ČR trestním oznámením podle Chmely nezpochybňuje smysl zákona o svobodném přístupu k informacím. Zcela jej respektuje, bude se ale snažit, aby v chystané novele přišlo i na zabránění podobného zneužívání.

„Chování dotyčného jde proti smyslu zákona a slouží jiným účelům, než je veřejná kontrola nad orgány státní správy a samosprávy. Podle mého názoru je srovnatelné s chováním různých pochybných obchodníků, pro které se u nás vžil pojem ‘šmejdi’,“ řekl Polčák.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8 převzalo podnět 21. srpna. Krátce poté se na SMS ČR obrátil autor stovek dotazů. Sliboval, že od praktik napříště upustí. Marně. SMS ČR chce nechat podnět prověřit. I proto, aby se v budoucnu nenašel někdo další, kdo by chtěl obce šikanovat.

„Je třeba si uvědomit, že se nejedná jen o velká města, ale i malé obce, kde je jen starosta s účetní, a kromě svých každodenních povinností musí řešit dotazy, v nichž tazatelům vlastně ani nejde o informace,“ řekla Darina Danielová ze SMS ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám