Hlavní obsah

Muž z Plzně vyhrožoval státu atentáty v době covidu, dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Byl to zkrat. Nemyslel jsem to vážně. Nejraději bych si nafackoval. Těmito slovy se v úterý před plzeňským soudem kál Libor Chytka (57), který vyhrožoval státu bombovými útoky na úřady a obchodní centra v době covidu. Za šíření poplašné zprávy dostal podmíněný trest 26 měsíců vězení s tříletou zkušební dobou. Zároveň mu soud zakázal pít alkohol, protože čin spáchal opilý. Pod jeho vlivem se podle soudu nedokáže plně ovládat.

Libor Chytka vyhrožoval státu bombovými útokyv době coviduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Z obžaloby vyplývá, že Chytka loni v říjnu ve třech telefonátech na tísňovou linku policie oznámil, že bude škodit České republice v době koronaviru, a to tak, že provede bombový útok na obchodní centrum, bude rozbíjet výlohy a zapalovat kontejnery. Výhrůžky pak podle soudu vyvolaly bezdůvodnou záchrannou akci složek integrovaného záchranného systému za situace, kdy byl na území České republiky vyhlášen nouzový stav v souvislosti s koronavirovou pandemii.

Mladík vyhrožoval mezi svátky vládě a policii terorem kvůli covidu, hrozí mu 15 let

Krimi

Muži hrozilo až osm let za mřížemi. „Soud přihlédl k jeho doznání a také k tomu, že mu nepřitěžuje trestní minulost. Proto uložil podmíněný trest. S ohledem na závažnost této trestné činnosti jsme rozhodli o tříleté zkušební době,“ uvedla předsedkyně senátu Lucie Bočková.

Podle ní se obžalovaný muž musí dále zdržet požívání alkoholických nápojů. „Z pohledu soudu je to důležité, protože evidentně pan obžalovaný není schopen pod jeho vlivem korigovat své chování,“ dodala Bočková.

Nechala pacientku udusit chlebem. Sanitářka z plzeňské nemocnice dostala podmínku

Krimi

Co bylo motivem činu, Chytka u soudu neřekl. Jeho obhájce ale poukázal na to, že jej k výhrůžkám v podstatě nepřímo navedl operátor z tísňové linky. „Při tom hovoru na tísňovou linku pan Chytka v podstatě spontánně řekl, že bude škodit českému státu v době koronaviru. A teprve následně na dotazy pracovníka operačního střediska to dále rozvíjel. Nechci naznačovat, že by snad k tomu byl nějak vyprovokován, ale na druhou stranu ze záznamu hovoru je patrné, že to obžalovaný neměl rozhodně nějak promyšlené,“ prohlásil advokát.

Podle něj z celého telefonátu vyplývá, že ani operační důstojník nemohl mít podezření, že by to chtěl Chytka skutečně udělat. „Pan obžalovaný si nejprve stěžoval na postup policie, že ho odvezli na záchytku. Pak to vygradovalo až k pomalu teroristickému útoku,“ dodal obhájce.

Reklama

Výběr článků

Načítám