Hlavní obsah

Muž z Kunovic skalpoval a zavraždil ženu, dostal 22 let

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Dvaadvacetiletý trest odnětí svobody uložil v úterý senát zlínské pobočky Krajského soudu Brno 47letému Svatoplukovi Blažkovi z Kunovic na Uherskohradišťsku. Obžaloba jej vinila z toho, že začátkem března loňského roku umlátil 38letou ženu a vážně zranil 62letého bezdomovce. Ženu přitom Blažek doslova skalpoval.

Článek

Dvojice se známým recidivistou několik dní pobývala ve společné domácnosti pronajatého bytu v Uherském Hradišti.

Dvojice se známým recidivistou několik dní pobývala ve společné domácnosti pronajatého bytu v Uherském Hradišti.

Krajský soud projednával případ podruhé, jeho rozsudek i verdikt Vrchního soudu v Olomouci v květnu po Blažkově dovolání zrušil Nejvyšší soud v Brně. Krajský i vrchní soud označily útok obžalovaného za obzvlášť surový. Muž na své přátele, kteří u něj v bytě žili, zaútočil poté, co je prý přistihl při pohlavním aktu. Dvojice jej prý navíc obrala o peníze.

Státní zástupce Roman Kafka u soudu opětovně přednesl obžalobu, opakovány byly i důkazy, zejména čtením výpovědí. Senát znovu vyslechl i znalce z oboru soudního lékařství Miroslava Hirta, který objasňoval mechanismus útoků na poškozené.

Obžalovaný prý podstatnou část útoků směřoval na jejich hlavy. Ženu údajně napadl údery rukou, kopal do ní a vzal na ni i kuchyňský nůž. Blažkovi ke snížení trestu nepomohl ani fakt, že se šel bezprostředně po činu dobrovolně udat policii. Brutální vraždu soud řešil v nepřítomnosti obžalovaného.

Muž řádil už dva dny před vraždou

Dva dny před brutální vraždou, při které Blažek zvaný Sváťa osmatřicetiletou ženu doslova skalpoval, tento recidivista napadl i svoji družku. Povalil ji na chodbě, uchopil za hlavu a tloukl jí o schody. Ukousl jí rovněž jeden článek palce pravé ruky.

Kvůli těžkým zraněním ležela žena několik dní v uherskohradišťské nemocnici. Policisté tehdy nebezpečného muže sice zadrželi a přes noc nechali vystřízlivět v cele předběžného zadržení.

Po dopoledním výslechu ho ale propustili. „Družka nedala souhlas k trestnímu stíhání,“ vysvětlila v březnu loňského roku uherskohradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková. Psychicky labilní Blažek se pak o dvě noci později vyřádil na svých spolubydlících.

Recidivista policistům a později také u soudu tvrdil, že chtěl 38letou ženu pouze potrestat a uřezat jí vlasy, místo toho jí však způsobil četná poranění na hlavě. Žena poté v důsledku krvácivého šoku zemřela. Brutálně si podle znalce vedl i proti muži, který po útoku utrpěl zlomeniny či krvácení do mozku.

Ještě před vraždou byl Blažek pro uherskohradišťské policisty známou osobou. Okresním soudem byl za posledních pětadvacet let třináctkrát pravomocně odsouzený, část života si odseděl za mřížemi. Problémy měl i jako mladistvý.

Většina jeho skutků se týkala ublížení na zdraví s těžkou újmou či porušování osobní svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám