Hlavní obsah

Muž z Chomutova prodával falešné obrazy, padělal i Lhotáka

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrazy valašských malířů, ale také dalších českých meziválečných umělců, padělal 48letý muž z Chomutova, který má malování jako své hobby. Moravskoslezští kriminalisté mu už sdělili obvinění za to, že v Moravskoslezském kraji dvěma poškozeným prodal 180 děl a do své kapsy si tak přihrál milión korun. Za to, že padělal a napodoboval díla výtvarného umění od roku 2010 do podzimu 2013, mu hrozí vězení až na deset let.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Padělané obrazy a malířské potřeby, které moravskoslezští kriminalisté zabavili v bytě obviněného.

Článek

Tvořil kopie již známých děl malířů, ale také vytvářel zbrusu nové obrazy významných autorů a vydával je za originály. Díla prodával přes internetové aukce, osobně, ale také v galeriích ve Vsetíně, Zlíně a Praze. Na některé obrazy byly dokonce vydány i znalecké posudky, které je označily za pravé. Médiím to ve čtvrtek sdělila kriminalistka Lenka Burdigová.

„Malování měl obviněný jako svůj koníček. V jeho bytě kriminalisté našli i odborné knihy, ze kterých čerpal informace. Studoval své vzory. Maloval na plátna zakoupená v bazarech, používal temperové barvy, které přetřel matným akrylátovým lakem, který vzbuzuje dojem olejomalby. Pro dotvoření dojmu, že jde skutečně o staré dílo, používal na zadní stranu obrazů či i přímo do barev prach z vysavače,“ líčila kriminalistka.

Padělal Lhotáka, Součka i Podešvu

K obrazům si podle ostravské státní zástupkyně Moniky Oborilové vždy vytvořil určitou legendu. Většinou však tvrdil, že obraz získal jako dědictví nebo že obraz koupil v Čechách, kde valašský malíř neměl takovou hodnotu jako v Moravskoslezském kraji. Nejčastěji muž padělal obrazy valašského malíře Aloise Schneiderky a dalších umělců z Valašska jako Karla Hofmana, Františka Podešvy a Augustina Mervarta. Troufl si však i na díla Kamila Lhotáka, Aloise Kalvody, Jindřicha Veselky, Františka Grosse, Františka Hudečka a Karla Součka.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Muž padělal i dílo Kamila Lhotáka.

Policisté se o padělateli dozvěděli ze dvou míst. Jednak se na ně obrátil muž, který chtěl jeden z obrazů koupit, avšak prodávajícímu příliš nedůvěřoval. Následná analýza díla pak zjistila, že jde o padělek. Také policie od odborníků zjistila, že byl trh náhle zaplaven podezřelými obrazy.

Moravskoslezští kriminalisté nyní také prověřují, jakou úlohu ve věci sehráli znalci, kteří vypracovali znalecké posudky, ale vůbec nepoznali, že jde o falzifikáty. „Prověřujeme okolnosti jejich počínání,“ sdělil policista Marian Ulehla.

Padělků může být víc

Vzhledem k tomu, že se policie obává, že mezi lidmi kolují i další padělané obrazy od obviněného, vyzývá veřejnost, aby ji v případě jakýchkoliv pochybností kontaktovala na telefonních číslech: 974721452, 974721467 a 974721478.

Hlavně by měli zpozornět lidé, kteří si v posledních letech zakoupili obraz některého ze zmíněných malířů a nejsou si jisti jeho pravostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám