Hlavní obsah

Muž z Českolipska měl doma fugas imitující jaderný výbuch

– Česká Lípa
Novinky, kub

Zbraňová amnestie, při které mohli lidé do konce července beztrestně odevzdávat nelegálně držené zbraně, přinesla další raritu. Policii v Libereckém kraji nahlásil majitel z Českolipska pyrotechnický prostředek, který po aktivaci imituje jaderný výbuch.

Foto: Policie ČR

Fugas, speciální pyrotechnický prostředek bulharské výroby určený k imitaci jaderného výbuchu

Článek

Lidé odevzdali v Libereckém kraji celkem 210 zbraní a 4647 kusů střeliva v rámci amnestie, při které bylo možné zbraně nejen odevzdat, ale také požádat o jejich legalizaci. O ni ale nelze uvažovat v případě zakázaných zbraní (třeba kulomety a samopaly či nebezpečné výbušniny), kterých se našly čtyři kusy.

Právě mezi nimi byl exemplář nebezpečného pyrotechnického prostředku kulovitého tvaru, který policisté označili za raritu. „Ze soukromého držení jsme převzali speciální prostředek bulharské výroby určený k imitaci jaderného výbuchu, který používala k cvičením bývalá československá armáda,“ sdělila ve čtvrtek mluvčí policie Ivana Baláková.

Muž v rámci zbraňové amnestie „odevzdal” protitankový kanón

Krimi

Policejní specialisté si v tomto případě museli pro nebezpečný prostředek zajet přímo k majiteli na Českolipsko, protože riziková by mohla být již samotná manipulace.

Pyrotechnik Josef Pavinský ze stálé trhací jámy policie v Kuřívodech na Českolipsku vysvětlil, že podobné prostředky jsou označovány jako fugas a v tomto případě tkví nebezpečí zejména v tom, že bulharský fugas imitující jaderný výbuch má obrovský tepelný potenciál, protože je plný střelného prachu. Spouštěčem je pak elektrický iniciátor.

Končí zbraňová amnestie. Muž odevzdal i tank

Domácí

„Ten se vznítí v celém obsahu najednou, čímž se uvolní ohromné množství tepelné energie,“ sdělil odborník s tím, že v takovém případě hrozí vznícení všeho v blízkosti exploze.

Samotná imitace jaderného výbuchu spočívá v tom, že fugas vytvoří efekt z kouře a dýmu, který je pro tento výbuch s dalekosáhlými fatálními následky typický, tedy tzv. jaderný hřib. Zatímco při explozích pravých jaderných zbraní se měřítka samotného hřibu pohybovala v kilometrech, fugas dělá podle Pavinského efekt v řádu metrů.

Muž v rámci zbraňové amnestie „odevzdal” protitankový kanón

Krimi

Fugas z Českolipska výbuch v dohledné době nečeká, odvezli ho policisté z Teplic, kde bude na tamější expozituře k vidění jako muzejní exponát.

Reklama

Související články

Plynové pistole je nově nutné registrovat

Od soboty začala platit novela zákona o zbraních, která reaguje na kritizovanou zbraňovou směrnici EU, proti níž Česko v minulosti podalo neúspěšnou žalobu.

Výběr článků

Načítám