Hlavní obsah

Muž ve vzteku na ČEZ porazil sloup a vyhodil elektřinu tisícům rodin

Právo, Martin Polák
Sokolov
Aktualizováno

Téměř celý patnáctitisícový Chodov na Sokolovsku a několik vesnic v okolí zůstalo ve středu navečer bez elektrického proudu. Připravil je o ně 33letý muž z Nejdku, který velmi neobvyklým a svérázným způsobem řešil svůj domnělý spor s firmou ČEZ.

Článek

Podle informací Práva muž vzal těžkou palici a na svém pozemku ve Vřesové s ní rozbil desetimetrový betonový sloup. Ten padl na elektrické vedení vysokého napětí. Rozzlobený muž však na spadlé vedení házel další dráty, protože se mu pádem sloupu nepodařilo dodávku úplně přerušit.

Podle odborníků měl velké štěstí, že nepřišel o život. „Být takhle blízko vysokého napětí, je velmi nebezpečné, je to skoro zázrak, že přežil,“ řekl Právu elektrikář, který se v oboru pohybuje už dvě desítky let.

Dodávky elektřiny se podařilo obnovit přibližně za tři čtvrtě hodiny, v menších obcích to trvalo o něco déle.

Muž je v cele

Případ má nyní v rukách policie a muž skončil v cele předběžného zadržení. „Je podezřelý ze spáchání zločinu ohrožení obecně prospěšného zařízení,“ řekla Právu mluvčí Sokolovských policistů Kateřina Dohnalová. Muž může skončit za mřížemi až na šest let.

Martin Sobotka, mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy, událost Právu potvrdil. Podle místních obyvatel měl muž s energetickou společností potíže. „Neplatil elektřinu, tak mu ji odstřihli,“ řekl jeden z obyvatel Vřesové. Podle něj se tak muž chtěl firmě pomstít. „Možná se domníval, že mu mají za jejich sloup na jeho pozemku platit,“ poznamenal.

„Sloup na pozemku je umístěn podle tehdejší platné legislativy,“ uvedl k tomu mluvčí Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám