Hlavní obsah

Muž umlátil holí starého kamaráda, který mu vzal prstýnek pro dceru

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nechtěl jsem ho okrást, jen jsem si chtěl vzít prstýnek, co mi vzal.“ Takové je zdůvodnění šedesátiletého Jiřího Hájka z Ostravy, proč dřevěnou holí utloukl k smrti sedmašedesátiletého bezdomovce, svého dlouholetého kamaráda. Kvůli obžalobě z vraždy stanul Hájek v pondělí ráno před Krajským soudem v Ostravě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kvůli vraždě kamaráda stanul Jiří Hájek přes Krajským soudem v Ostravě.

Článek

K tragické události došlo letos 28. ledna v lesním porostu u Vřesiny nedaleko Ostravy, někdy mezi 16. a 22. hodinou. Hájek se ještě před polednem sešel se svým známým v hospodě, odkud se vydali k místu zvanému Štefanova skála.

Právě tam totiž bezdomovec, který býval kdysi známým operním pěvcem, v přístřešku z plachty bydlel. Podle obžaloby měl Hájek po hádce nejprve škrtit přítele dřevěnou palicí pod krkem. „Poté ho udeřil palicí do zátylku a asi patnáctkrát ho udeřil pěstí do hlavy,“ přečetla z obžaloby státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Pak si měl Hájek vykouřit cigaretu a po ní udeřil klackem svou oběť do hlavy. Mrtvému muži vzal z kapes kreditní karty a svítilnu za zhruba 100 korun. Tělo pak zaházel časopisy, novinami a hadry a odešel pryč.

Spor začal kvůli prstýnku

Před soudem se rozhodl Hájek nevypovídat, soudce Miroslav Mucha tak pouze přečetl výpovědi obžalovaného. Z ní vyplývá, že se s mrtvým znal přes 30 let. „Potkali jsme se asi po pěti letech v Třebovicích u Teska, kde mě na druhý den pozval na svůj hrad. Z toho co vykládal, tak jsem očekával minimálně tři plus jedna, ale z toho, co jsem viděl, jsem byl v šoku. Byla to zemljanka, kterou tady ještě vykopali sovětští vojáci,“ popisoval Hájek vyšetřovatelům.

V hospodě, po cestě k Štefanově skále i v přístřešku bezdomovce popíjeli pivo, víno či po domácku vyrobený alkohol. „Ten piju od 10 let, výhradně tvrdé. Někdy si dám dva panáky, jindy 17,“ vysvětlil svůj vztah k alkoholu obžalovaný s tím, že to, co pil u známého ve Vřesině, byla hrůza. Navíc prý byl potom ve stavu, který neznal. Spor mezi dvěma muži měla odstartovat hádka o prstýnek, který Hájek příteli ukazoval. „Chtěl jsem ho dát dceři, byl stříbrný a měl v sobě vsazeny vltavíny.“

Bezdomovec měl prstýnek obžalovanému vzít. Když ho po něm požadoval, jen se prý chechtal. Proto Hájek na staršího muže zaútočil. „Vůbec jsem nechápal, že naše přátelství, pijanství a besedy o umění dopadnou takhle,“ řekl po zadržení u výslechu.

Dodal, že přítele nejprve přiškrtil, pak ho udeřil holí do hlavy a dal mu 15 ran pěstí. Když muž ležel na zemi, nehýbal se a pouze chrčel, tak ho ještě dvakrát udeřil silně palicí. „Něco prasklo a bylo ticho,“ popsal vteřiny po vraždě.

Soud v pondělí a v úterý pokračuje výslechy svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám