Hlavní obsah

Muž soudu přiznal vraždu řidiče Boltu v Praze. Důvody činu vysvětloval zmateně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přiznání k vraždě řidiče Boltu zaznělo ve středu při hlavním líčení u Městského soudu v Praze. Obžalovaný Ivan Pašku (26) uvedl, že oběť loni ubodal na sídlišti Černý Most. Proč čin spáchal, ale již nedokázal vysvětlit. Mluvil pouze o tom, že to nechápe. Měl v plánu zpeněžit řidičovo auto, rovněž ale prý usiloval o pobyt ve vězení, protože měl strach, že ho někdo pronásleduje.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžalovanému hrozí za předem naplánovanou vraždu 15 až 20 let nebo i výjimečný trest. K samotné vraždě se přiznal.

„Myslel jsem si, že jestli mě chytnou a půjdu sedět, budu v bezpečí. Měl jsem strach, že mě chtějí zabít, a tak jsem si myslel, že bude lepší, když budu ve vězení,“ prohlásil šestadvacetiletý muž. Na dotaz soudce, kdo ho chtěl podle něj zabít, odpověděl, že neví. I další části jeho výpovědi vyznívaly zmateně a nesouvisle.

Nůž si předem přibrousil

Pašku si nechal odpoledne 22. listopadu v centru Prahy ve Štěpánské ulici objednat od náhodného kolemjdoucího jízdu přes aplikaci Bolt. V té době už měl v úmyslu řidiče usmrtit a vzít mu auto. Na zadní sedadlo vozu nastoupil s kuchyňským nožem, který předtím přibrousil zakoupenou ocílkou.

Na ulici v Praze byl pobodán muž. Na místě zemřel

Krimi

Nechal se odvézt do Bryksovy ulice v Praze 9, kde řidiče napadl zezadu. Muž se bránil a snažil se utéct. Při zápasu ho útočník pobodal zejména v obličeji, na hlavě a krku – mimo jiné mu přeťal míchu a zasáhl i krční tepnu. Poté řidiče vytáhl z auta ven a pohodil ho na silnici, kde muž zemřel.

Pachatel pak s vozem odjel na benzinovou stanici, aby auto umyl od krve. Zadrželi ho tam policisté a soud ho následně poslal do vazby, kde je doposud.

Pašku má ukrajinské občanství, narodil se ale v Jihlavě, kde jeho rodiče podnikali. Rodina se poté vrátila na Ukrajinu, kde Pašku vychodil 11 tříd školy a podle svých slov měl potom problémy s drogami. Líčil, že skončil na tři týdny v psychiatrické léčebně poté, co vylezl na památník a zapálil na sobě oblečení. Když se jeho rodiče opět přesunuli do Česka, v Kyjevě prý utrpěl úraz hlavy, když „se snažil chytit nákladní vůz“.

Advokáti chtějí další zkoumání obžalovaného

Tvrdí, že následně už drogy nebral. Odcestoval do ČR za rodiči, od nich z ubytovny ale utekl, protože si myslel, že ho chtějí zabít. Několik týdnů před činem vnikl do supermarketu a ze sklenic tam vyskládal srdce a jméno dívky, kterou kdysi miloval. Podle jeho advokátů bude zapotřebí zkoumat, zda je schopen pochopit a vykonat trest odnětí svobody.

Na jiného řidiče přepravní společnosti Bolt zaútočil dříve v Praze nožem Jiří Sasák, který se chtěl rovněž zmocnit jeho vozu. Za pokus o vraždu si odpykává 15 let vězení a justice mu uložila také ústavní protialkoholní léčbu a psychiatrické léčení. Napadený krvácející muž dokázal z místa činu ve Vršovicích utéct a kolemjdoucí mu přivolal záchrannou službu.

Vrchní soud tehdy k případu uvedl, že řidiči taxislužby jsou velmi ohroženou skupinou. Nemohou si totiž vybírat, koho si do auta naloží, a v případě napadení mají velice omezenou možnost se bránit: většinou mají útočníky za sebou, mají bezpečnostní pás a musí se věnovat řízení.

Zaútočil nožem na taxikáře, přesto nešel do vazby. Poté ubodal známého

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám