Hlavní obsah

Muž se oběsil v policejní cele, žádost partnerky o odškodné musí znovu řešit soudy

Brno

Pražské soudy se musí znovu zabývat případem muže, který se oběsil v policejní cele na šňůrce z mikiny. Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání jeho partnerky, která žádala odškodnění pět milionů korun. Domnívá se, že partnerova smrt byla důsledkem pochybení policistů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policisté muže zadrželi v lednu 2016 v Praze pro podezření z krádeže, poškození či ohrožení obecně prospěšného zařízení a poškození cizí věci. Vyslechli jej, umístili do cely a večer našli oběšeného na mříži.

Policisté se dopustili kázeňského přestupku, protože zadrženému neodebrali mikinu se šňůrkou v kapuci, a navíc neurčili, kdo jej bude pravidelně kontrolovat.

Přesto pražské soudy dospěly k závěru, že mezi počínáním policistů a smrtí muže není příčinná souvislost.

Zadržený muž spáchal sebevraždu v policejní cele v Žatci

Krimi

Bezprostřední příčinou tragického následku prý bylo rozhodnutí dosud klidného a psychicky zdravého muže vzít si život.

Obvodní soud pro Prahu 2 i Městský soud v Praze žalobu původně zamítly, podle NS je ale nutné doplnit a rozšířit dokazování, například ověřit, zda by muž mohl v cele spáchat sebevraždu jiným způsobem, kdyby mu policisté předtím odebrali mikinu.

Soud také musí určit časový interval, který by k tomu muž potřeboval.

Řidič chtěl zabít sebe i spolujezdce, uvedla policie k honičce s autem na Vysočině

Krimi

„Po takto doplněném dokazování soud prvního stupně znovu a ve všech souvislostech zhodnotí existenci příčinné souvislosti," stojí v rozhodnutí NS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám