Hlavní obsah

Muž s nožem oloupil slepou ženu

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Pouze pachatelův hlas mohla policistům popsat Miloslava Dufková z Holýšova na Domažlicku, kterou přepadl v pátek odpoledne v jejím bytě neznámý lupič. Čtyřiasedmdesátiletá důchodkyně je totiž už 14 let slepá. Přesto pachatel ženě chladnokrevně přiložil nůž na krk a oloupil jí o sedm tisíc korun.

Foto: Tomáš Majliš

Radnice, závodní hotel a tělocvična Vítkovických železáren

Článek

"Pachatel zazvonil u bytu. Když se žena zeptala, kdo je, řekl, že nese vzkaz od manžela ze zahrádky. Na to důvěřivá důchodkyně pootevřela dveře, které muž rozkopl, prodral se do bytu a zamkl za sebou zevnitř. Potom pod pohrůžkou použití nože majitelku bytu přinutil vydat peníze," řekl policista, který má o stavu vyšetřování informace. Podle něho se pachatel zdržel v bytě asi deset minut.

Přepadená žena ještě v pondělí těžko hledala slova. Vzpomínky na prožité drama jí stále naháněly strach.

"Nejdřív se zeptal, jestli jsem opravdu slepá a hned potom si řekl o peníze. Chvíli jsem se zdráhala mu je dát. Začal vyhrožovat, že se po nich podívá sám a převrátí mi celý byt vzhůru nohama. Pak jsem slyšela, že někde šmátrá a vzápětí ucítila studenou čepel na krku. Procedil zubama, že jestli je mi život milý, tak ať navalím prachy. Varoval mě, že když budu křičet, tak bude zle. Sáhla jsem do skříně pro peníze. Vytrhl mi je z ruky a utekl. U dveří se mi ještě vysmál a křikl, ať se nezapomenu zamknout," vybavovala si jednu z nejhorších chvil svého života Miloslava Dufková.

Peníze měla na prázdniny

Jakmile se za zločincem zavřely dveře, podlomila se jí kolena. "Musela jsem si sednou a půl hodiny jsem nebyla schopná ani zavolat pomoc. Když jsem se trochu vzpamatovala, zatelefonovala jsem dceři, která ke mně přišla a oznámili jsme přepadení policii," pokračovala postižená důchodkyně.

Je přesvědčená, že lupiči dal někdo tip. "Měl to dobře očíhnuté. Věděl, že manžel byl v tu dobu na zahrádce. Peníze jsem měla připravené na prázdniny. Plánovala jsem s dcerami pobyt na Hracholuské přehradě," dodala Miloslava Dufková.

Při pátrání po lupiči nemohla kriminalistům příliš pomoci. "Mluvil česky a naprosto sebejistě. Odhaduji ho na 28 až 30 let. Jeho hlas mi byl cizí. Kdybych ho už někdy slyšela, tak bych si ho pamatovala.Teď už neotevřu vůbec nikomu i kdyby za dveřmi stál třeba prezident," uzavřela slepá žena.

Psycholog: jde o člověka bez citu

Podle osloveného psychologa jde o naprosto bezcitného lupiče, který nemá žádné zábrany. "Je to psychopat, který vnímá lidi jako věci. S klidem ublíží postiženému člověku, jen aby měl z toho nějaký zisk," reagoval klatovský psycholog Karel Havlík.

Zločin podobného ražení nepamatuje ani předsedkyně plzeňské organizace nevidomých a slabozrakých Danuše Hakrová. "To snad nemůže být ani lidská bytost, když napadne bezbranného člověka. Já nejsem zastánce násilí, ale v tomhle případě bych mu nechala useknout ruce," prohlásila Hakrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám