Hlavní obsah

Muž s dětmi zavraždil důchodkyni, dostal 14 let

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové poslal na 14 a 7 let do vězení dva muže za podíl na brutální vraždě jednaosmdesátileté Anny Otčenáškové z Olešnice u Čestic na Rychnovsku. Čtyřiatřicetiletý Vladimír Giňa dostal vyšší trest, šestnáctiletý mladík, který se na vraždě loni v srpnu podílel společně se skupinou dětí, dostal 7 let.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Vladimír Giňa, který měl mládež přivézt autem na místo vraždy, byl zřejmě hlavním organizátorem hrůzného činu. Děti samozřejmě nejsou pro svůj nízký věk (11 až 14 let) trestně odpovědné.

Giňa se prý s mladistvým domluvil a vytipovali oběť. Pak mladší z obžalovaných zajistil skupinu pěti nezletilých chlapců, kterým nabídl možnost získat finanční prostředky. Osudného dne odpoledne měli kluci v autě, které řídil Giňa, odjet do Olešnice a tam jim Giňa označil dům, kde vytipovaná žena bydlela.

Obžalovaní pak pětici instruovali, že mají ženu okrást o peníze a v případě, že by se bránila, použít fyzického násilí. Giňa čekal venku a ostatní vnikli do domku, kde ženu napadli.

Překvapivá brutalita dětí

Použili při tom "údery otevřenou dlaní a pěstí, kopy, bití paličkou na maso do hlavy a bodání přinesenými nůžkami, srazili ji na zem a požadovali vydání peněz," stojí ve spisu. Parta pak prohledala zařízení v domku a odnesla si minimálně 2000 korun.

Vážně zraněnou ženu pachatelé zamkli v domě, klíč vyhodili a ukradené peníze předali Giňovi. Anna Otčenášková utrpěla celkem osm bodných ran, přičemž poranění mozku vedlo k bezprostřednímu ohrožení života. Kromě toho byla napadená vystavena velkým psychickým útrapám a úzkosti, pocitu ohrožení na životě a bolesti až na hranici snesitelnosti.

Obžalovaní se odvolali

"Soud rozhodl zcela v souladu s podanou obžalobou. Dospělý pachatel zneužil dětí jako živého nástroje ke spáchání trestného činu," řekla státní zástupkyně Hana Flídrová. Verdikt není pravomocný, protože oba obžalovaní se rozhodli proti němu odvolat.

"Existují dva důkazy, jež zpochybňují účast nezletilých, kteří mého klienta usvědčují," řekl Giňův advokát Ivan Brož. "Já jsem v rámci obhajoby navrhoval, aby jednání mého klienta bylo kvalifikováno jako provinění loupeže se smrtelným následkem. Soud však vyhodnotil provedené důkazy odlišným způsobem než obhajoba," sdělil obhájce mladistvého Rudolf Buček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám