Hlavní obsah

Soud řeší vraždu důchodkyně, kterou měly spáchat děti

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Mimořádně brutální kauzu začali ve středu řešit soudci Krajského soudu v Hradci Králové. Jde o případ vraždy jednaosmdesátileté Anny Otčenáškové, kterou podle obžaloby napadla loni 12. srpna v Olešnici na Rychnovsku skupina pěti nezletilých chlapců a jeden mladistvý.

Foto: Barbora Horešovská

Jedna z kreslených vtipů Pavla Kantorka

Článek

Před soudem nyní stojí otec dvou z útočníků, čtyřiatřicetiletý Vladimír Giňa, který měl mladíky přivézt autem na místo vraždy. Spolu s ním je souzen i mladistvý spoluobžalovaný, ostatní nejsou pro svůj nízký věk (11 až 14 let) trestně odpovědní.

Jak se uvádí v obžalobě, Giňa se s mladistvým domluvil a vytipovali oběť. Pak mladší z obžalovaných zajistil skupinu pěti nezletilých chlapců, kterým nabídl možnost získat finanční prostředky. Osudného dne odpoledne měli kluci v autě, které řídil Giňa, odjet do Olešnice a tam jim Giňa označil dům, kde vytipovaná žena bydlela.

Obžalovaní pak pětici instruovali, že mají ženu okrást o peníze a v případě, že by se bránila, použít fyzického násilí. Giňa čekal venku a ostatní vnikli do domku, kde ženu napadli.

Překvapivá brutalita dětí

Použili při tom "údery otevřenou dlaní a pěstí, kopy, bití paličkou na maso do hlavy a bodání přinesenými nůžkami, srazili ji na zem a požadovali vydání peněz," stojí ve spisu. Parta pak prohledala zařízení v domku a odnesla si minimálně 2000 korun.

Vážně zraněnou ženu pachatelé zamkli v domě, klíč vyhodili a ukradené peníze předali Giňovi. Anna Otčenášková utrpěla celkem osm bodných ran, přičemž poranění mozku vedlo k bezprostřednímu ohrožení života. Kromě toho byla napadená vystavena velkým psychickým útrapám a úzkosti, pocitu ohrožení na životě a bolesti až na hranici snesitelnosti.

Našel ji až večer její synovec a přes lékařskou pomoc žena zemřela po čtyřech dnech v rychnovské nemocnici.

Proces se koná s vyloučením veřejnosti

"Předsedkyně senátu rozhodla, že jednání bude neveřejné, protože jí to umožňuje zákon o soudnictví nad mládeží," řekl novinářům mluvčí soudu Pavel Staněk. Státní zástupkyně Hana Flídrová odmítla průběh líčení před ukončením dokazování přiblížit, málo sdílný byl i Giňův obhájce Ivan Brož. "Můj klient vinu odmítl," řekl pouze. Hlavní líčení je naplánováno do pátku, soud nyní čekají výslechy svědků a soudních znalců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám