Hlavní obsah

Muž podpálil byt se spící rodinou. Dostal 14 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželku a dvě děti se rozhodl letos v březnu upálit Jiří B. (42) z Hradce Králové. Na vchodové dveře bytu ve třetím patře domu v centru krajského města nalil vysoce hořlavou látku a zapálil je. V bytě jeho žena s dětmi nebyla, spala tam ale jiná rodina. Hradecký krajský soud ho v pondělí odsoudil za pokus vraždy na 14 let do vězení. Obžalovaný i státní zástupce se vzdali práva na odvolání, rozsudek je pravomocný. Muži hrozilo 15 až 20 let nebo trest výjimečný.

Jiří. B. u hradeckého krajského souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Nepochopitelný čin obžalovaného přitom neohrozil jen lidi nacházející se v bytě, ale i obyvatele celého domu.

„Byt běžně obývají tři dospělé osoby a čtyři nezletilé děti. V době útoku spaly v bytě dva dospělí a dvě děti. Štěstím bylo, že požár probudil jedno z nich, a to pláčem probudilo rodiče, jimž se podařilo požár uhasit. Nikdo nebyl naštěstí zraněn,“ uvedla policie krátce po činu.

„Jak vyplynulo z obžaloby státního zástupce Milana Vacka, prvotním úmyslem obžalovaného byla pomsta manželce, která v bytě žila s jejich dítětem a jejím dalším synem. Ti se však v bytě v inkriminovaný čas nenacházeli. Byli tam ale jiní čtyři lidé. Dva dospělí a dvě děti ve věku tří a jednoho roku.

Muže podezřelého z ubodání soka v hospodě v Praze obvinila policie z vraždy

Krimi

„To, co je v obžalobě, je pravda. Ale nejsem žádný vrah, chtěl jsem jen poničit dveře. Byl jsem ale pod vlivem alkoholu. Moc toho lituju a chtěl bych se omluvit i celé rodině za to, co jsem spáchal,“ uvedl obžalovaný Jiří B. u soudu. Současně požádal o zařazení do věznice, kde by mohl pracovat, a souhlasil i s navrženou ústavní protialkoholní léčbou.

Hrozil sebevraždou

„Benzín pode dveřmi pronikl i do předsíně bytu. Musel si být vědom, že uzavřel jedinou možnou únikovou cestu z bytu,“ stálo v obžalobě. I podle vyjádření hasičů byli lidé v bytě skutečně ohroženi na životě. Právě přivolaní hasiči na místě brzy zjistili, že někdo požár založil úmyslně, a tak se začalo pátrat po pachateli. Policisté ho našli v jeho bydlišti, od místa činu vzdáleném asi půl kilometru.

„Musela být přivolána zásahová jednotka s vyjednavačem, protože byl ozbrojen dvěma noži a vyhrožoval sebevraždou,“ připomněla březnový zásah policejní mluvčí Iva Kormošová s tím, že po zadržení naměřili pachateli 2,6 promile alkoholu.

Musí se léčit

„Projednávali jsme velmi závažnou věc. Jen velkou náhodou se obžalovaný nestal vrahem malých dětí. Na druhou stranu obžalovaný uznal svou vinu a naštěstí jeho jednání skončilo ve stadiu pokusu. Není osobou bezúhonnou, nicméně se dosud jednalo o činy méně škodlivé. A přestupky, kterých se dopustil, se v podstatě váží k jeho požívání alkoholu,“ řekl státní zástupce a navrhl trest na spodní hranici trestní sazby, ale současně i protialkoholní léčbu.

S tím se ztotožnil i soud. „Zásadní je, že se obžalovaný tohoto jednání dopouštěl pod vlivem alkoholu, ten v něm vyvolává stavy, kdy je schopný páchat i takto závažné činy. Pokud bychom ho zařadili do věznice se zvýšenou ostrahou, nemůže podstoupit protialkoholní léčení,“ uvedl předseda senátu Miroslav Mjartan s tím, že výše trestu zohledňuje závažnost činu a následků, které mohl zapříčinit, ale i skutečnost, že soud věří, že je obžalovanému ještě možné věřit, když se podrobí protialkoholní léčbě.

Pokus o vraždu v Hradci Králové. Muž chtěl podpálit byt, kde spaly děti

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám