Hlavní obsah

Muž na útěku z psychiatrické léčebny znásilnil v Praze dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie stíhá čtyřicetiletého muže, který měl v Praze znásilnit dítě. Trestného činu se údajně dopustil na útěku z psychiatrické léčebny v Kosmonosech, kde byl na sexuologickém léčení. Policisté navíc zjistili, že si z léčebny dopisoval s dalšími třemi dětmi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

O případu, který se stal v druhé půlce loňského roku, informoval v pondělí server iRozhlas. Podle něj mladoboleslavští policisté nejprve vyšetřovali komunikaci muže s dětmi přes internet, s nimiž si psal od loňského června.

Navíc si prodlužoval vycházky a nevracel se ve stanovený čas. Kvůli tomu ho policie vyšetřovala pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí.

Muže vzal soud 4. prosince do vazby, kde zůstává dosud. Během vyšetřování však podle Rozhlasu vyplynul mnohem závažnější násilný čin a případ si převzali pražští policisté.

Muž se přiznal ke znásilnění dítěte v Ústí nad Orlicí

Krimi

„Muž byl obviněn z mravnostního trestného činu, kterého se dopustil mimo léčebnu. Více informací kriminalisté nebudou poskytovat, aby nebylo ohroženo objasnění skutečností důležitých pro trestní řízení,“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Léčebna není vězení

Podle něj nemají kriminalisté poznatky, že by psychiatrická nemocnice něco zanedbala. Podle státního zastupitelství byl muž obviněn ze znásilnění dítěte.

Muž dostal 6,5 roku za znásilnění školačky u ostravského pivovaru

Krimi

Ředitelka Psychiatrické nemocnice v Kosmonosech Dana Kolářová Rozhlasu sdělila, že nemůže hovořit ke konkrétnímu pacientovi. Léčebna dle jejich slov není vězení, nemá ostrahu a někteří pacienti dostávají vycházky. Nemocnice podle ní nemá možnost zabránit jejich odchodu a personál nemá oprávnění fyzicky pacienta zastavit.

Okomentovala také přístup k internetu. Pacienti mají sice omezený přístup k počítači, ale internet mají v mobilu. Nemocnice ho může dočasně odebrat, ale nikdo už nezabrání tomu, aby si ho dotyčný od někoho půjčil.

Rozhlas rovněž poukázal na časté útěky z léčeben a nutnost reformovat systém ochranné léčby u nás. Ministerstvo si je toho vědomo a chystá reformu.

Reklama

Výběr článků

Načítám