Hlavní obsah

Muž na Teplicku týral a znásilňoval prostitutky. Policie zveřejnila záběry z jeho zadržení

– Teplice
Právo, koc

Tepličtí kriminalisté dopadli muže, který znásilňoval a týral na Teplicku ženy, které se živí prostitucí. Podezřelý 48letý recidivista ze středních Čech je ve vazbě. O případu v úterý informovali novináře kriminalisté.

Podezřelého dopadla zásahová jednotka v Praze na uliciVideo: Policie ČR

 
Článek

Případ policisté začali vyšetřovat koncem března letošního roku, když se na ně obrátila žena s tím, že ji napadl neznámý muž, který po ní požadoval sexuální služby.

„Když si k němu sedla do auta, odvezl ji na odlehlé místo, kde ji násilím nutil k praktikám, na kterých se předem nedohodli. Ženě se nakonec podařilo z auta utéct,“ řekl kriminalista Jiří Dbalý.

Policisté začali na základě získaných informací po podezřelém intenzivně pátrat a po měsíci se jim podařilo shromáždit dostatek důkazů, aby mohli požádat státního zástupce o souhlas se zadržením 48letého muže ze středních Čech.

„Zásahová jednotka zadržela muže, který byl v té době podezřelý ze znásilnění nejméně tří prostitutek, v polovině dubna na ulici v Praze,“ upřesnil Dbalý. Policie zveřejnila také video z tohoto zásahu.

Běhaly nahé po lese

Obviněním ze znásilnění a umístěním muže do vazby ale vyšetřování neskončilo. Kriminalisté postupně kontaktovali ženy, které se na Teplicku živí prostitucí a shání klienty na ulici, a snažili se ustanovit další potenciální oběti.

„Udivující bylo množství žen, které postupně vypověděly, že byly napadeny a znásilněny stejným mužem. Některé z nich držel proti jejich vůli v autě i několik hodin a brutálním bitím je nutil k různým sexuálním praktikám, se kterými ženy nesouhlasily. Žádná z nich ale sama nevyhledala lékaře ani se neobrátila na policii. Několik poškozených okradl o jejich věci, případně jim vzal peníze, které jim předem zaplatil,“ popsala vyšetřovatelka Libuše Rážová.

Útoky byly podle ní mimořádně brutální. Obviněný držel ženy několik hodin v autě a napadal je. „Některé odvezl zpátky, jako by se nic nestalo, a některé běhaly nahé po lese s hrůzou a sháněly pomoc," doplnila Rážová.

Trestní stíhání muže bylo proto v polovině května rozšířeno o další skutky. Byl obviněn z trestných činů znásilnění, loupeže, omezování osobní svobody, krádeže a ublížení na zdraví.

Možná útočil i jinde

„Zatím je trestně stíhán kvůli napadení devíti žen, kterých se dopustil od loňského prosince do konce března. Budeme ale stíhání rozšiřovat o jednu až dvě další oběti," doplnila Rážová. Mimo to kriminalisté zjišťují, zda se muž nedopustil obdobných útoků i v dalších krajích. Obviněný s policií nespolupracuje.

K dopadení podezřelého muže pomohly kriminalistům i samy oběti, které dokázaly velice podrobně pachatele popsat a sestavit jeho portrét. Tipování ale proběhlo i na základě databáze osob, které už byly v minulosti pro obdobné jednání trestně stíhány.

Obviněný byl za podobné útoky před lety odsouzen. Po propuštění mu byla nařízena ústavní sexuologická léčba, která se loni proměnila na ambulantní. „Od té doby, co je venku, začal zřejmě opět páchat trestnou činnost," podotkl Dbalý.

Muži hrozí podle právní kvalifikace až 10 let vězení, soud ale v jeho případě může hranici zvýšit až o třetinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám