Hlavní obsah

Za požár v Severochemě má muž zaplatit 157 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náhradu škody přes 157,5 milionu korun má zaplatit šestačtyřicetiletý Jiří Mach, který byl souzen za to, že v roce 2017 způsobil požár firmy Severochema v Liberci. Zároveň mu okresní soud uložil podmíněný trest na tři roky se zkušební dobou na pět let.

Foto: Michael Polák, Právo

Jiří Mach (v červeném tričku) na archivním snímku.

Článek

Machovi hrozily za obecné ohrožení z nedbalosti dva roky až osm let vězení, vinu nepřiznal. Verdikt není pravomocný. Na místě se odvolala státní zástupkyně, která požadovala nepodmíněný trest na čtyři až 4,5 roku. Obhajoba žádala zprošťující rozsudek.

Okresní soud se případem zabýval podruhé, neboť předchozí podmíněný trest a povinnost nahradit přímou škodu ve výši 28 milionů odvolací soud zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Požadoval, aby okresní soud nechal vypracovat znalecký posudek ohledně výše způsobené škody firmě Severochema.

Chemika soudí za to, že při krádeži ředidla založil požár. Všechno jsem vytěsnil, řekl soudu

Krimi

Znalci dospěli k závěru, že přímá škoda byla zhruba 27,3 milionu korun, ušlý zisk 1,25 milionu a náklady spojené s obnovu areálu téměř 129 milionů. Generálnímu ředitelství cel navíc vznikla škoda zhruba 117 000 korun.

Požár zachvátil Severochemu 29. května 2017. Oheň se rychle šířil a provázely ho výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár byl tak intenzivní, že ho nebylo možné z krátké vzdálenosti hasit pěnou, jak je obvyklé, ale šlo to jen zdálky.

Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu lehce popáleného Macha a zraněn byl i jeden z hasičů.

Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Policie tehdy evakuovala z továrny a jejího okolí 50 lidí.

Proti Machovi svědčilo, že byl popálený na ruce, a na základě svědecké výpovědi jeho kolegy se vědělo, že čerpal chemikálie do kanystrů, které tam byly nalezeny.

Mach vypovídat na policii i před soudem odmítl. Dnes opět jen uvedl, že lituje toho, co se tehdy stalo. „Mohlo se stát komukoliv, kdo by na to pracoviště přišel,“ dodal.

Policie dospěla k závěru, že požár vznikl při pokusu obžalovaného ukrást chemikálie zhruba za 3000 korun. Podle obžaloby vznikl elektrostatický náboj, když stáčel do devítilitrového kanystru ředidlo.

V brněnské škole hořela krabice s chemikáliemi

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám