Hlavní obsah

Muž, který najel vozem na policistu a vezl jej na kapotě, dostal dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucký krajský soud ve čtvrtek poslal na dva roky do vězení jednačtyřicetiletého Marka Kovaříka, který najel v Hranicích na Přerovsku vozem na policistu, jenž byl v té době v civilu. Muže poté vezl na kapotě asi 130 metrů. Policista se při pádu zranil. Za incidentem byly rodinné spory. Soud obžalovaného potrestal za ublížení na zdraví, výtržnictví a poškození cizí věci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Jednal intenzivním a zavrženíhodným způsobem na veřejně přístupném místě," uvedl soudce Vladimír Hendrych. Muž byl původně obžalován z těžkého ublížení na zdraví. Podle znalců však nešlo o těžkou újmu. Hrozila mu tak nižší sazba, až tři roky vězení.

Soudce poukázal i na to, že Kovařík sice proti policistovi v civilu použil osobní auto, což lze chápat jako zbraň, vůz však nejel vysokou rychlostí. Znalci ji odhadli na 20 až 30 kilometrů v hodině.

Nelze přehlédnout, že se obžalovaný tohoto jednání dopustil vozidlem. Poškozeného vezl na kapotě 130 metrů, nereagoval na jeho křik.
státní zástupkyně

Konflikt se odehrál v polovině června 2011. Podle rozsudku na muže záměrně najel, nabral jej na přední kapotu vozidla, ujel s ním asi 130 metrů a pak prudce zabrzdil. Mladý policista spadl na vozovku a utrpěl zlomeninu loketní kosti a oděrky. Se zraněním se léčil několik týdnů. Kovařík z místa ujel, prý si myslel, že se mu nic nestalo.

Měl to být komplot policistů

"Nelze přehlédnout, že se obžalovaný tohoto jednání dopustil vozidlem. Zcela nečekaně vyjel z místa, poškozeného vezl na kapotě 130 metrů, nereagoval na jeho křik," uvedla státní zástupkyně Michaela Šoková. Podle ní nelze přehlédnout ani jeho četná předchozí odsouzení za násilnou trestnou činnost. "I podle znalců je jeho resocializace mizivá," dodala.

Kovařík se hájil tím, že se bránil. Když přijel pro přítelkyni na oslavu svatby jejího syna, vyběhl prý z restaurace syn, který je policistou, se svými kamarády. Údajně mu kopali do auta, rozbili zrcátko a snažili se do auta dostat. "Nesouhlasím s obžalobou, nespáchal jsem žádný trestný čin. Šlo pouze o mou obranu vůči třem policistům. Jeden z nich mi přitom nalehl na kapotu a já jel v té chvíli jen dvacetikilometrovou rychlostí. Několikrát jsem mu dal šanci vystoupit," řekl Kovařík.

Naznačoval, že může jít o komplot policistů. Podle soudce Hendrycha však byl příčinou konfliktu Kovařík. "Neustále otravoval přítomné hosty," podotkl soudce. Kovařík byl už v roce 1991 odsouzen pro pokus ublížení na zdraví k podmíněnému trestu a v březnu 2011 dostal rok vězení za výtržnictví. Nyní si ve vězení odpykává trest za loupež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám