Hlavní obsah

Muž je ve vězení za znásilňování sestry možná neprávem

Právo, Eduard Straka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odvolací senát pražského vrchního soudu pod vedením předsedy Karla Vrzáně včera v plném rozsahu zrušil rozsudek plzeňského krajského soudu nad 26letým Milanem Bečvářem, odsouzeným za několikaleté znásilňování své sestry Nikoly (18) k sedmi letům ve věznici s ostrahou.

Článek

Důvodem ke zrušení rozsudku byly pochybnosti o jeho vině, navíc dívka později svou výpověď odvolala. Bečvář však i nadále zůstává ve vazbě, podle soudce lze totiž předpokládat, že by jinak opustil Českou republiku.

Mladý muž ke svému odsouzení řekl, že je nespravedlivé, protože rozsudek byl stanoven pouze na základě výpovědi jeho sestry. Podle něj jsou všechna její tvrzení nesmyslná a vylhaná. "Nikdy jsem jí neublížil, ani mne to nenapadlo," řekl včera u soudu.

Podle obžaloby měl dívku od roku 1996, kdy jí bylo osm let, až do roku 2002 celkem šestsetkrát znásilnit. Nikolu prý přivazoval k posteli, souložil s ní a bil ji. Po dvouleté přestávce se údajně stejného skutku dopustil znovu.

O pravdivosti Nikoliny výpovědi pochybuje obhajoba jednak kvůli svědectví jejího bývalého přítele Bohumila Klečky, jenž podle advokátky vypovídal značně zaujatě vůči jejímu klientovi, a také kvůli rozporům, které se dle obhajoby v jeho výpovědích objevily. Plzeňský soud se jimi nezabýval. Bečvář označil Klečku za člověka, který má celý jeho případ na svědomí. Podle něj to vše zinscenoval, protože měl zájem o jeho byt. Nikolu navedl, aby bratra obvinila ze znásilňování.

Obhajoba: Nikola je lhářka

Stejné tvrzení se objevilo i v dopise adresovaném soudu, jímž Nikola svou původní výpověď odvolala. Píše to i v dopisech, jež poslala bratrovi do vězení. "Všechno vymyslel on (Klečka), vyhrožoval mi, radil mi, co mám říkat a jak se chovat. Až Bohouše potkám, rozsekám mu hubu. Doufám bráško, že mi odpustíš. Přísahám, že pokud bude další soud, řeknu, jak to doopravdy bylo," napsala v jednom ze svých dopisů.

Advokátka poukázala i na výpovědi Nikoliných kamarádek, které ji označily za osobu se sklonem k častému lhaní. Již jednou si prý vymyslela znásilnění čtveřicí mladíků. Posléze se však ukázalo, že to udělala, aby se pomstila za to, že ublížili její kamarádce.

Podle Bečvářovy obhájkyně je také značně nepravděpodobné, že by si Nikolina zneužívání za ty roky nevšimla ani její sestra Petra.

Psychologové se však u krajského soudu vyjádřili, že dívčina výpověď o znásilnění bratrem je pravdivá. Podle nich je Nikola emocionálně a psychicky nevyzrálá, navíc poněkud mentálně zaostalá, nebyla by proto schopna tak dlouho lhát. To, že si často vymýšlí a uvádí o sobě nepravdivé údaje, je podle odborníků jen snahou upoutat na sebe pozornost.

S jejich stanoviskem se ztotožnil i státní zástupce. Ten u soudu prohlásil, že ačkoliv Nikola své obvinění proti bratrovi stáhla, není to nic neobvyklého. Podle jeho slov se sexuálně zneužívané osoby chovají různě, ke znásilnění navíc došlo v rodině, takže není vyloučeno, že Nikola podlehla tlaku okolí a své obvinění stáhla. Proto chce předseda senátu vrchního soudu Vrzáň, aby plzeňský soud provedl nové výslechy a konfrontoval Bečvářovou a Klečku, který má být podle ní vinen bratrovým uvězněním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám