Hlavní obsah

Muž dostal za znásilnění dcery 5,5 roku

Právo, Novinky, ČTK, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal ve čtvrtek šestačtyřicetiletého muže ze Strakonicka za znásilnění na 5,5 roku do vězení. Odsouzený od roku 2002 do letošního dubna opakovaně znásilňoval svou nyní osmnáctiletou dceru.

Článek

Zneužíval jí i v době, kdy jí ještě nebylo 15 let. Žaloba muže vinila i ze zneužívání starší dcery, to však důkazy neprokázaly.

Ačkoli se obžalovaný k činu nepřiznal a v jeho prospěch vyzněly i výpovědi řady svědků včetně manželky, klíčová byla výpověď mladší dcery a policistky, které se s problémem svěřila, když řešila jiný rodinný konflikt. "Zejména toto svědectví považuje soud za nezpochybnitelné," konstatoval předseda senátu Roman Bárta.

Důležité byly i závěry znalců. Psycholožka, která věrohodnost dítěte zkoumala před soudem řekla, že u ní nezjistila žádné patologické rysy, které by zpochybňovaly její výpovědi. Sklony ke zkreslování skutečnosti u introvertní dívky, která se většinou podřizuje a která na sebe nestrhává pozornost, znalkyně neregistrovala.

Trest na spodní hranici trestní sazby

Psychiatr konstatoval, že muž nejeví žádné znaky problémového zaměření ani sexuální deviace. Odsouzený nepotřebuje ani žádné ochranné léčení. Psycholog především zmínil, že obžalovaný pochází z neúplné rodiny, kde vyrůstal jako "dítě ulice", než byl dán do dětského domova.

I z tohoto důvodu se soud rozhodl uložit trest na dolní hranici trestní sazby, která v tomto případě činí 5 až 12 let vězení. Rozsudek není pravomocný. Odsouzený i státní zástupkyně si ponechali zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám