Hlavní obsah

Muž čelí obvinění za výhrůžky redaktorovi ČT Hynkovi. Anonymní profil mu nepomohl

Pražští kriminalisté obvinili v pondělí z vydírání muže z Berounska (39), který předloni v dubnu vyhrožoval ze smyšleného profilu na sociální síti Messenger redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi. Důvodem byly jeho reportáže o tehdejší člence rady ČT Haně Lipovské.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Informaci redakce o zahájení trestního stíhání jedné osoby v souvislosti s tímto případem ve středu Právu potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk a také přímo poškozený Hynek.

„Ještě jednou budeš obtěžovat paní Hanu Lipovskou s mikrofonem a urazím ti rypák od palice a zpřerážím páteř, ty prase nevychovaný, že na tobě budou lékaři na JIP dělat přes­časy! Kapišto?“ napsal Hynkovi předloni 13. dubna tehdy neznámý muž z facebookového profilu Olda Matoušek.

O den později přidal tentýž autor zprávu: „Tak co, připosranče, už máš nabobkováno v kaťatech, napřed šikanuješ Policii ČR s kamerou v ruce, teď přilezeš zechcanej po čtyřech, aby tě zachraňovala, hrdino? Takové potraty lámeme přes koleno!“ Krátce po této zprávě byl tento anonymní profil na sociální síti smazán.

Proti Wollnerovi mělo v souvislosti s bossingem svědčit nejméně devět lidí

Domácí

Pomsta za reportáže

„Natáčel jsem tehdy reportáže o tom, že paní Lipovská s Janou Bobošíkovou šly jednat do Poslanecké sněmovny v době, kdy se řešila volba do Rady ČT a hospodaření ČT. Následně došlo k situaci, kdy paní Lipovská přišla do ČT s policejní ochrankou, kde jsem po ní chtěl vyjádření k této věci. No a začaly mi přicházet na Messengeru výhrůžné zprávy,“ řekl ve středu Právu redaktor Hynek.

Lipovská se v té době dostala do sporu s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem, kterého počátkem dubna 2021 na zasedání Rady ČT obvinila ze střetu zájmů. Následně dostala policejní ochranu, protože jí prý kdosi vyhrožoval. Také čelila urážkám na sociálních sítích. Cítit ohrožena se měla ze strany ředitele ČT Dvořáka a „podnikatelského prostředí, ve kterém se (Dvořák) pohybuje“.

Hynek na jaře natáčel o Lipovské několik reportáží, především pak její výstup v budově ČT, kam dorazila za doprovodu policistů. Snažil se získat vyjádření Lipovské i policistů, co v objektu dělají. Vulgární i výhrůžná reakce anonyma přišla vzápětí.

„Dost mě to tehdy zarazilo a znervóznělo. Nechtěli jsme to podcenit, tak jsme se jako televize obrátili na policii. Nemyslel jsem si, že toho pachatele najde, protože ten člověk psal z profilu, který byl hned smazaný,“ podotkl Hynek.

Novým předsedou Rady ČT je bývalý šéf jejího zpravodajství Karel Novák

Domácí

Podváděl při hře Sazky

Pražským kriminalistům ze speciálního odboru extremismu a terorismu se podařilo zjistit, že IP adresa, z které byly zprávy napsány, patří jednomu staršímu muži (65) z Berounska. Ten však odmítl vypovídat.

Policisté díky sledování anonymního e-mailu autora zpráv zjistili, že jej používal v letech 2017 až 2018 při účasti v soutěži Fantasy pořádané společností Sazka. Tehdy se snažil podvádět, když hrál asi z dvaceti účtů, na což Sazka přišla. Sportovní tašku, kterou při soutěži vyhrál, mu neposlala, navíc ho diskvalifikovala.

Při této hře použil muž svou vlastní adresu bydliště, kam chtěl výhru zaslat. Pro kriminalisty pak už nebylo složité zjistit, že jde o devětatřicetiletého syna původně podezřelého muže, který bydlí s rodiči na Berounsku. K zaslání výhrůžných zpráv použil počítač s IP adresou svého otce. Přestože i on pak odmítl vypovídat, policisté jej na základě důkazů obvinili z vydírání. Za to mu hrozí šest měsíců až čtyři roky vězení anebo peněžitý trest.

„Ze znění zprávy je zřejmé, že motivem jednání obviněného byla činnost poškozeného jakožto veřejně známého novináře České televize, který v té době pracoval na reportážích týkajících se rady ČT a radní Hany Lipovské… Z této zprávy tedy vyplývá snaha obviněného o ovlivnění vůle poškozeného v tom smyslu, aby upustil od tohoto svého jednání, resp. aby ho opominul,“ napsali kriminalisté do usnesení o zahájení trestního stíhání.

„Byl jsem velmi příjemně překvapen, že se policie dokáže mravenčí prací dostat na původce těch výhrůžek a jakou si s tím dala práci,“ dodal Právu redaktor ČT.

Policie zatím nepotvrdila, zda byl v obálce pro Babišovu ženu ostrý náboj

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám