Hlavní obsah

Muž alergický na marihuanu šéfoval gangu pěstitelů konopí z Ivančicka

Právo, pko

Jihomoravští policisté rozbili gang pěstitelů marihuany z Ivančicka. V čele skupiny stál devětadvacetiletý muž, pro něhož pracovala asi desítka pěstitelů. Při razii policisté zabavili na 50 kilogramů sušeného konopí, 38 gramů kokainu a skoro stovku tablet extáze. Paradoxní je, že šéf skupiny ani nemohl zkusit kvalitu svého zboží, na marihuanu je totiž alergický.

Foto: David Mcnew, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Skupina pracovala jako dobře promazaný stroj. Hlavní organizátor, který se drogovému byznysu věnoval nejméně čtyři roky, zajišťoval pro pěstitele semena či rostliny konopí a po sklizni od nich buď celé rostliny, nebo sušenou rostlinnou hmotu odebral.

V průběhu vegetačního cyklu pěstování rostlin kontroloval a zajišťoval další suroviny, jako například potřebné hnojivo. Droga pak mířila především do Polska a na Slovensko, zbytek se prodal na Brněnsku. Šéf gangu prodával kilogram marihuany za 60 tisíc korun.

„Získané peníze si dokázal plně užít. Jezdil do zahraničí na dovolené, pořídil si luxusní automobil. Přitom byl zaměstnaný, pravidelně chodil do práce a okolí jej vnímalo jako bezproblémového a především dobrého řemeslníka,“ prohlásil policejní mluvčí Bohumil Malášek s tím, že pěstitelům muž platil jen pakatel či jim nechal malou část zboží.

Detektivové se do rozsáhlé akce, při níž provedli jedenáct domovních prohlídek, pustili v polovině listopadu, o případu ale informovali až v pátek. „V souvislosti s případem je stíháno šest lidí, tři osoby byly vyšetřovány vazebně. Jeden z pachatelů je stále ještě ve vazbě. Kriminalisté navíc předpokládají, že počet stíhaných osob se ještě rozroste,“ dodal Malášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám