Hlavní obsah

Mrzí mě, že syn přišel o ledvinu, řekl u soudu otec obžalovaný z jeho pobodání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až osmnáct let za mřížemi hrozí osmašedesátiletému Lubomíru Ž. za pokus o vraždu vlastního syna. U ostravského krajského soudu se sice k jeho pobodání v pondělí přiznal, před trestním senátem však nestojí úplně lehký úkol. Muž sám sebe staví do role oběti dlouholetých ústrků ze strany údajně nevděčného potomka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný si před fotografy skrýval tvář.

Článek

K incidentu došlo letos v březnu v jedné obci na Frýdecko-Místecku. Vyvrcholily jím dlouholeté spory mezi oběma muži. Obžalovaný na svého třiačtyřicetiletého syna vytáhl kuchyňský nůž o délce 28 centimetrů a čtyřikrát ho bodl do hrudníku, břicha a také do zad.

Synovi se podařilo po útoku vyběhnout z domu na silnici, kde si přivolal pomoc. Následně ho vrtulník přepravil do ostravské fakultní nemocnice, kde prodělal náročný lékařský zákrok. Lékaři mu museli mimo jiné odstranit ledvinu. Ze svých zranění se léčí dodnes.

Muž u soudu vyjádřil nad svým jednáním lítost. „Mrzí mě to. Mrzí mě, že syn kvůli tomu pobodání přišel o ledvinu,“ řekl. Po celou dobu svého více než dvouhodinového výslechu pak vyprávěl o sporech, které se svým synem měl zejména kvůli domu. Ten nechal na syna před několika lety přepsat s tím, že ho syn nechá ve spodním patře dožít. Syn se mu ale údajně odvděčil tak, že se mu snažil bydlení co nejvíce znepříjemňovat.

Syn ho prý napadal

„Po celou dobu mi syn jen škodil. Bál jsem se, kdy ho potkám, co zase udělá,“ řekl muž, který mimo jiné trpí leukemií a má silnou cukrovku. Syn ho podle něj dokonce opakovaně fyzicky napadal.

Z otázek, které u soudu obžalovanému následně kladl zmocněnec zraněného syna, ale vyplývá, že právě obžalovaný byl tím, kdo má na sporech velký podíl zejména kvůli své povaze. Na otázku zmocněnce dokonce přiznal, že svého syna v minulosti bil, stejně jako svoji bývalou manželku, se kterou je již rozvedený.

„Ano, ale to bylo v jiné době. Dnes je jiná doba, tehdy se běžně používala rákoska,“ řekl.

Rozsudek bude komplikovat i skutečnost, že podle znalců z oblasti psychologie otec jednal v mimořádně silném afektu, ve který vyústila předchozí hádka. Jeho schopnost ovládat své jednání byla podle posudku snížena až o padesát procent.

Muž v Ostravě kradl sdílené koloběžky. Po přebarvení je chtěl prodávat

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám