Hlavní obsah

Mrtvý polárník se u Berouna neobjevil, šlo o jiného mrtvého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEROUN

Nečekané objevení polárníka Miroslava Stuchlíka z Mořiny u Berouna, prohlášeného za mrtvého po jeho zmizení v Antarktidě v roce 1993, se nekoná. Po velkém rozruchu se přišlo na to, že informace zřejmě špatně zanalyzoval jeden z policistů. Pravděpodobně šlo o jiného muže, který má být také už deset let mrtvý.

Foto: Pavel David

Předsednictvo SHHS ČR udělilo prezidentu SR medaili "Za rozvoj a udržování montánních tradic"

Článek

Stuchlíkova sestra Libuše Petráková ČTK řekla, že svého bratra "rozhodně neidentifikovala." Popřela tak informace berounského policisty, jenž ve středu sdělil, že policie polárníka objevila při namátkové silniční kontrole na začátku prosince. Jeho totožnost podle něj potvrdil i test DNA.

Zástupce berounského policejního ředitele Ladislav Pfeife řekl, že se informace o nalezení Stuchlíka nezakládá na pravdě. "Je to nesmysl. Berounská policie nemá žádnou informaci, že by byl některý ze ztracených polárníků nalezen. Osoba, kterou policisté zadrželi při dopravní kontrole začátkem prosince je někdo zcela jiný," prohlásil Fajfr.

Mnoho náhod

Dopravní policista, který údajného polárníka kontroloval, ČTK řekl, že se muž představil jako Ryšánek. Rodný list, kterým se prokázal, byl vystaven na jméno Dokulil. Pocházel z Moravy a byl jen o několik let mladší než Stuchlík. Téměř neuvěřitelnou shodou náhod je, že soudy prohlásily oba muže za mrtvé v roce 1997 a za dobu úmrtí shodně označily rok 1993.

Nalezení pohřešovaného dobrodruha odmítá i jeho bývalá manželka, která se se Stuchlíkem rozvedla léta před jeho cestou do Antarktidy. "Je to jen nafouknutá bublina. Vím, co nás to stálo, abychom vypátrali, co se s ním stalo. Tady ho nikdo neviděl a nikdo o tom ani nic neví. Můj manžel to není už 22 let," řekla žena.

Stuchlík údajně před deseti lety utonul spolu s jednadvacetiletým Kamilem Suchánkem v oceánu nedaleko antarktického ostrova Nelson. Oba muži tehdy pádlovali v nepřehledné ledové tříšti od jihokorejské stanice King Sejong na 12 kilometrů vzdálený ostrov. V nebezpečném Fildesově průlivu ale zmizeli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám