Hlavní obsah

Mrtvému muži jsem dával umělé dýchání, tvrdí obžalovaný z vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně v pátek zahájil hlavní líčení s pětatřicetiletým Martinem Lysáčkem, který se zpovídá z březnové vraždy sedmdesátiletého muže v chatové oblasti v brněnských Černovicích. Podle státního zástupce Ivana Hrazdiry napadl oběť bodnořezným nástrojem a dalším předmětem, potom vzal z chaty věci a úmyslně založil požár. Obviněný to odmítá.

Foto: Igor Zehl, ČTK

U Krajského soudu v Brně stanul Martin Lysáček (na snímku), který je obžalován z vraždy.

Článek

Za vraždu spáchanou surovým způsobem s majetkovým prospěchem a ve snaze čin zakrýt mu hrozí až dvacet let vězení nebo výjimečný trest. Obžalovaný odmítl vypovídat. V dřívějších výpovědích se k činu nepřiznal.

Hrazdira v obžalobě uvedl, že Lysáček bodl muže do hrudníku a opakovaně ho pořezal, udeřil do krku a hlavy a způsobil mu mnohočetná poranění. Potom odcizil airsoftovou zbraň, lovecký nůž, zapalovač, svítilny a maskáčové kalhoty.

„Následně v chatce úmyslně založil požár a utekl. Poškozený utrpěl popáleniny na mnoha částech těla a na následky zranění zemřel. Příčinou smrti bylo udušení krví. Zranění mu vznikla za vědomí. Musel útok vnímat jako bolestivý a dlouhotrvající,” dodal Hrazdira.

Prý tam ležel mrtvý

Obžalovaný odmítl vypovídat, a proto soudce Miloš Žďárský přečetl jeho výpověď z přípravného řízení. Lysáček v něm řekl, že byl u muže pro papírky na balení cigaret. Vypověděl však, že ho našel sedět mrtvého na gauči a snažil se mu dát umělé dýchání.

Potom u něj vypil lahev alkoholu, vzal si nějaké věci jako svítilnu nebo kalhoty a odešel. Požár objasnil tím, že nejspíš při odchodu shodil svíčku, která v chatě hořela.

Svědek u soudu vypověděl, že slyšel z chaty hádku a rány. Potom viděl odcházet vyššího muže, jehož věk kvůli svižnému pohybu odhadoval zhruba na 30 let. U soudu však obžalovaného nepoznal. Svědek později kvůli dýmu vycházejícímu z chaty přivolal záchranné složky.

Další svědek uvedl, že se mu obžalovaný svěřil, že zapálil chatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám