Hlavní obsah

Moravskoslezský hejtman žaluje Babiše o dvě stě tisíc za přirovnání k Rathovi

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Hejtman moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD) zažaloval Andreje Babiše kvůli jeho loňským výrokům na Novákovu adresu v televizních debatách na Primě a ČT24. Babiš v něm hejtmana nepřímo obvinil z korupčního jednání a přirovnal ho k bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, který byl loni za korupci nepravomocně odsouzen na 8,5 roku vězení. Novák požaduje od ministra financí 200 tisíc a omluvu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Novák hejtman Moravskoslezského kraje u soudu

Článek

Žalobu začal ve středu projednávat Okresní soud Praha-Západ. Novákovi vadí především čtyři Babišovy výroky.

„Rozdíl mezi Rathem a hejtmanem Novákem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně,“ prohlásil Babiš s odkazem na kauzu bývalého středočeského hejtmana Ratha. „Samozřejmě je to jeho kšeft,“ zní další z žalovaných výroků.

Babiš to uvedl v souvislosti s odkupem pozemků od podnikatele Zdeňka Bakaly, na kterých by měla vzniknout průmyslová zóna Nad Barborou za 180 miliónů korun. Vláda loni na jeho výstavbu schválila státní podporu ve výši 750 miliónů korun. Nevěděla ale přitom podle Babiše o tom, že Moravskoslezský kraj už domluvil odkup pozemků.

„To, že se firma RPG Land (původní vlastník pozemků) přejmenovala na Asental Land (Bakalova firma) deset dní předtím, než to pan hejtman podepsal, mi dává indicie, že jde o další tunel,“ pozastavoval se Babiš nad okolnostmi podpisu smlouvy o odkupu pozemků.

Když jdete do obchodu, tak se na vás dívají pokladní, šuškají si tam sousedé, mají nemístné poznámky
manželka hejtmana Nováka

„My jsme šli na vládu a devět ministrů nevědělo, že když schválíme 750 miliónů korun na revitalizaci té průmyslové zóny, tak Moravskoslezský kraj už měl domluven nákup těch pozemků,“ řekl Babiš v Partii s tím, že se mu nelíbí způsob, jak kraj zónu vybral. „Proč neudělal soutěž? Proč to bylo omezeno jenom na brownfieldy a ne i na greenfieldy? Proč uzavřel smlouvu, kde zaplatil zálohu Bakalově firmě? Proč mu platil zálohu? Proč tam bylo penále, když nezíská tu dotaci od státu?“ vypočítal Babiš nesrovnalosti v postupu kraje.

 Tlak na rodinu

Novák prý také od Babišových výroků čelí obrovskému tlaku okolí. „To, čemu čelí, je naprosto nevídané, má vysokou důvěru lidí,” uvedla Novákova právní zástupkyně. „Je zvyklý kritice, ale ne nařčení z trestné činnosti,” dodala s tím, že tlaku okolí se nevyhnou ani jeho manželka a děti.

U soudu vypovídala jako svědkyně i Novákova manželka Martina. Vylíčila zejména situaci v jejich osobním životě, která nastala po Babišových výrocích.

„Po těch výrocích to v naší domácnosti a rodině docela v podstatě všechno nabralo úplně jiný obrat,“ pronesla Novákova manželka. „Ty reakce jsou samozřejmě negativní, když jdete do obchodu, tak se na vás dívají pokladní, šuškají si tam sousedé, mají nemístné poznámky. Když si uvědomíme, že je to člen vlády, ministr financí... komu budou lidé věřit? Mně?“ ptala se Nováková.

Nejvíce to prý doléhá na šestnáctiletou dceru Novákových, která prý trpí nespavostí, má problémy s páteří, setkává se narážkami a poznámkami o otci ve škole.

Je třeba rozlišovat, jestli ta sdělení mají povahu skutkových tvrzení, nebo jde o hodnotící soud
Babišův advokát

„Potřebuje se učit, má své koníčky, potřebuje být s kamarády a ne někomu v šestnácti letech vysvětlovat, co je na tom pravdy. Myslím si, že si to pan Babiš ani neuvědomuje. Já si myslím, že ani neví, co mluví,“ dodala se slzami na krajíčku Nováková.

„Bohužel pan Babiš je pro mne člověk, který často lže, stačí se podívat na jeho vyjádření ohledně angažmá paní Kleslové v energetické společnosti ČEZ či prodej pozemků od společnosti, která vlastní Čapí hnízdo, pro ŘSD. Už jsem ho jednou vyzval k omluvě prostřednictvím dopisu na základě jeho vyjádření v živém vysílání České televize, a v tomto případě ho vyzvu opětovně, ale už to bude v právní rovině,“ komentoval v minulosti Novák Babišovy výroky.

„Je třeba rozlišovat, jestli ta sdělení mají povahu skutkových tvrzení, nebo jde o hodnotící soud. U hodnotících soudů nelze prokazovat pravdivost takového soudu,“ odmítl ve středu žalobu Babišův právní zástupce s odkazem na evropskou judikaturu. Babiš prý nikdy netvrdil, že by Novák spáchal trestný čin. „Z povahy a kontextu těch tvrzení je zcela zřejmé, že se jedná o názory,“ dodal Babišův obhájce.

Související témata:

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Soudkyně Simona Kačerová po třech hodinách jednání odročila na konec června kvůli doplnění důkazů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám