Hlavní obsah

Za smrt miminka soudí mladou matku. Místo lékaře ho léčila podle internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest let vězení navrhuje státní zástupkyně jako trest pro 24letou ženu za smrt jejího čerstvě narozeného chlapečka, kterému při potížích s dýcháním nepřivolala zdravotnickou pomoc, ale léčila ho sama podle informací z internetu. Případ začal v pondělí projednávat Krajský soud v Plzni.

Obžalovaná matka před soudem Video: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Událost se stala v únoru 2022 v bytě obžalované ženy. „Poté, co zjistila, že její dvanáctidenní syn špatně dýchá, vyhledala na internetu rady související s těmito potížemi u novorozenců,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová.

„Sama si vyhodnotila, že dítěti zaskočilo mléko a potřebuje uvolnit dýchací cesty. Postupovala tak podle informací, které vyčetla, a podařilo se jí dosáhnout toho, že dítě vyzvrátilo část potravy,“ dodala.

Zdravotní stav malého Dominika se tím však nezlepšil. „Naopak se dále zhoršoval. Ve stále kratších intervalech docházelo k zástavě dechu,“ pokračovala žalobkyně.

Opilá matka strčila dvouletého syna v kočárku před jedoucí auto, dostala pět let

Krimi

„Obviněná se přesto nadále soustředila na vlastní diagnózu a na opakované zástavy dýchání reagovala tím, že mu stlačovala hrudník a několikrát ho také hrubě udeřila do zad,“ dodala s tím, že s přivoláním odborné lékařské pomoci otálela z obavy, že jí bude syn odebrán pro špatnou péči.

Záchranku žena zavolala až po sedmi hodinách, kdy už došlo u chlapečka ke kolapsu životních funkcí a přivolaný lékař konstatoval smrt.

Dítě zemřelo na otok mozku

Příčinou smrti novorozence byl podle soudního znalce otok mozku po jeho pohmoždění.

„Vznik takového zranění bylo podle znalce možné vysvětlit pádem novorozence z náručí dospělé osoby a úderem temenní krajiny hlavy o pevnou zem. Smrti bylo možné zabránit, pokud by mu byla včas poskytnuta lékařská pomoc,“ upozornila státní zástupkyně.

Obžalovaná žena před soudem uvedla, že syn začal mít problémy s dechem ráno po krmení.

Už jednou mi sebrala sociálka dceru kvůli bývalému partnerovi
obžalovaná matka

„Tak jsem si říkala, že mu nejspíš zaskočilo jídlo. Přes internetový vyhledávač jsem si našla stránky, kde se popisovalo, jak v takových případech dítěti pomoci. Dominika jsem položila na bříško a bouchala ho do zádíček. Něco vyzvracel a pak se to zlepšilo,“ popisovala žena osudný den.

Podle ní se potíže vrátily kolem 13. hodiny. „Tak jsem se mu znovu snažila pomoci,“ pokračovala obžalovaná. Na otázku soudce, proč nezavolala lékaře, uvedla, že měla strach ze sociálky. „Už jednou mi sebrala dceru kvůli bývalému partnerovi,“ reagovala žena.

Odpovědět už ale nedokázala na další dotaz předsedy senátu, jak si vysvětluje, že příčinou smrti nebylo udušení potravou, ale otok mozku po úrazu.

K tomu jen řekla, že večer předtím slyšela z dětského pokoje ránu. „Běžela jsem tam, u postýlky s malým byl můj bývalý přítel. Ptala jsem se, co se stalo. Řekl mi, abych se nestarala. Dominik ležel mimo polštář,“ prohlásila žena.

Dítě porodila do záchodové mísy, v nemocnici pak zemřelo. Soud potvrdil matce 16 let za vraždu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám