Hlavní obsah

Dítě porodila do záchodové mísy, v nemocnici pak zemřelo. Soud potvrdil matce 16 let za vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za vraždu novorozeněte uložil ve středu odvolací soud ženě z Ústí nad Labem šestnáctiletý trest. Potvrdil prvoinstanční verdikt a zamítl její odvolání. Žena porodila holčičku v bytě do záchodové mísy a nechala ji tváří ve vodě minimálně čtvrt hodiny. Dítě následně v nemocnici zemřelo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tragická událost se stala v listopadu 2021. Žena těhotenství tajila, poté porodila doma bez pomoci lékařů. Dítě po narození nechala v záchodové míse a neposkytla mu žádnou pomoc. Její manžel, který však o porodu nevěděl, zavolal na její popud záchrannou službu.

Záchranáři dítě v míse objevili, ale holčička měla už delší dobu přerušený přísun kyslíku. I přes pomoc záchranářů a lékařů v nemocnici zemřela.

Odvolací soud stejně jako dříve prvoinstanční dospěl k závěru, že je žena za smrt dítěte zcela zodpovědná. Vůbec se po porodu nezajímala o jeho osud.

Případ záhadného úmrtí novorozence na Příbramsku policie odložila. Nezjistila, proč zemřel

Krimi

„Šestnáctiletý trest je velmi citelný, ale je v zájmu ochrany dětí,“ prohlásil předseda senátu Robert Fremr.

Žena u hlavního líčení nepopírala, že o těhotenství i porodu věděla. Tvrdila ale, že jí bylo po porodu tak zle, že se nemohla ze záchodové mísy zvednout a novorozeněti pomoci.

Zároveň uvedla, že kvůli své nízké inteligenci není schopna zvládat krizové situace. Žena vypověděla, že neměla důvod se dítěte zbavovat. Myslela si, že holčičce pomůže manžel.

Ženin advokát v odvolání požadoval snížení trestu. Uvedl, že byla ve velmi špatném zdravotním a psychickém stavu. Manžel ji týral.

Žena podle něj neměla v úmyslu dítě zabít. Podle státního zástupce ale z okolností případu vyplývá, že jí bylo přinejmenším jedno, co se s holčičkou stane.

Manžel podle své výpovědi u Krajského soudu v Ústí nad Labem o těhotenství nevěděl. Uvedl, že záchrannou službu volal kvůli tomu, že měla žena křeče a bolesti. Netušil ale, že je v záchodové míse dítě. V době před příjezdem sanitky se staral o syna.

Žena se dnes k soudu nedostavila kvůli úrazu nohy. Požadovala odročení věci, v čemž jí ale soud nevyhověl. Před tímto případem již rodila čtyřikrát, některé děti dala k adopci.

Žena nacpala novorozeně do květináče a zasypala ho, aby zachránila vztah. Soud jí snížil trest

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám