Hlavní obsah

Mladíka z pražského orloje sundavali hasiči se strážníky

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu dopoledne se pokusil mladý muž vyšplhat k nižšímu ciferníku orloje na věži Staroměstské radnice v centru Prahy. Vandala, který se odvolával na recesi museli nakonec z věže sundat hasiči spolu se strážníky městské policie.

Článek

„Incidentu si všimla obsluha kamerového systému a kolem půl dvanácté dopoledne na místo ihned vyrazila hlídka,“ řekla Právu mluvčí strážníků Vilma Častová.

Jelikož byl muž už na úrovni prvního ciferníku, tedy ve výšce několika metrů nad dlažbou, mohl si v případě pádu podle zasahujících strážníku i „pěkně natlouct“.

„Nakonec jej hasiči sundali, pak se chvíli pokoušel utéct, nakonec se ale umoudřil. Na dotaz proč to udělal nejdřív řekl, že neví, pak udal jako důvod recesi,“ doplnila Častová. Dodala ještě, že muž na orloji nezpůsobil žádnou škodu, přes to, ho ale čeká správní řízení a nejspíše i pokuta.

Na vandaly jde magistrát elektronickým plotem

Kvůli podobným incidentům, které se vedle staroměstského Orloje dotýkají i dalších vzácných památek v metropoli se v úterý pražští radní rozhodli, že ještě do konce roku vytipované objekty ochrání takzvaným elektronickým plotem. Do něj město ještě letos dá asi osm milionů korun. 

„Je to systém, který už od jara hlídá sochy na Karlově mostu, kde docházelo často k vandalismu. Vyvrcholilo to zničením vzácného hebrejského nápisu na sousoší Kalvárie, jeho části se naštěstí podařilo najít, protože je pachatel naházel z mostu do řeky,“ řekl náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Měsíčně 150 zásahů na Karlově mostě

Jde především o Staroměstské náměstí, kde bude takto chráněn i pomník Jana Husa. Stejný systém bude hlídat sochu Karla IV. na Křižovnickém náměstí a svatováclavský vinařský sloup. Ochrany se dočkají i historické studny na Malém a Anenském náměstí a další památky, včetně sochy svatého Václava na Václavském náměstí.

Elektronický plot funguje jako hlídací pes. Alarm spustí když kdokoli vstoupí do zóny v obrazu kamery. „Na Karlově mostu je to měsíčně asi 150 alarmů, strážníci jsou pak na místě třeba do minuty a mohou věc řešit. Od jeho spuštění tu ale nedošlo k poškození památek,“ pochvaloval si Blažek.

Reklama

Výběr článků

Načítám