Hlavní obsah

Mladík stojí před soudem za opěvování komunismu

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠUMPERK

Před Okresním soudem v Šumperku v úterý stanul šestadvacetiletý David Pěcha, který podle obžaloby opěvoval v ultralevicovém časopise Pochodeň komunismus. Státní zastupitelství Pěchu obžalovalo z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod občanů, pomluvy a šíření poplašné zprávy. Hrozí mu tři až osm let vězení.

Foto: Tereza Schreiberová

Kavárna PředMěstí vsadila na regionální produkty.

Článek

Po listopadu 1989 je Pěchův případ první, kdy je levicový extremista stíhán za propagaci komunismu. Podle paragrafu o propagaci nedemokratického hnutí policie totiž dosud stíhala vesměs jen příznivce skinheads za velebení Hitlera a fašismu.

Hned na úvod líčení Pěcha, který se v současné době angažuje v Komunistické straně Československa a Československé straně práce prohlásil, že se cítí nevinný. Svůj případ považuje za politickou konstrukci, která svědčí o snaze připravit politický proces, zejména v době, kdy vláda připravuje sociální reformu.

Obžalovaný: proces odmítám

"Celý proces odmítám, protože je v rozporu se Základní listinou lidských práv a svobod a tudíž i s Ústavou České republiky," prohlásil. Před soud dostaly Pěchu názory, které prezentoval v době od září 1999 do května 2000 v časopise Pochodeň. Tiskovina, v níž figuroval jako šéfredaktor, měla i svou elektronickou podobu.

V textech se objevovaly myšlenky nastolení socialistického, respektive komunistického režimu po vzoru teorií marxismu - leninismu či vymazání z dějin parazitní menšiny bohatých, kteří žijí z práce dělníků. Deset významných českých ústavních činitelů - mezi nimi například Václava Havla, Miloše Zemana, Vladimíra Mečiara, Mariána Čalfu či Petra Pitharta označil Pěcha za vlastizrádce, kteří prodali zemi za cizácký peníz.

Pěcha před soudem nezastíral, že je autorem článků opěvujících komunismus. Odmítl však, že by v nich vyzýval veřejnost k násilnému převratu. "Jestliže jsem používal slova likvidace nebo ozbrojený boj, myslel jsem to pouze obrazně. My terorismus odsuzujeme. Navíc Pochodeň nebyla určena veřejnosti, je to interní tisk naší Komunistické strany Československa - československé strany práce," prohlásil.

Soud pokračuje v září

Dále v periodiku napsal, že čeští vojáci mohou být podle direktiv NATO zastřeleni, jestliže ve válečném stavu neuposlechnou rozkazu anebo že pohotovostní pluky v případě nepokojů mohou střílet do demonstrantů.

Pomluvy se mladý radikál měl dopustit v únoru roku 2000 před budovou BIS v Přerově. Zde uvedl do kamery, že někdejší důstojník BIS Vladimír Hučín nese přímou vinu na smrti policisty, který zahynul při výbuchu bomby. Později se prokázalo, že explozi způsobila nedbalost poškozeného.

"Davida Pěchu lze považovat za velmi nebezpečnou osobu, zejména v době sociálního napětí a nezaměstnanosti, které vytváří pro tyto názory dobré podhoubí. Je to však určitý průlom, protože se jedná o případ, kdy člověk za zrůdné komunistické myšlenky je postaven před soud," uvedl Hučín, který v úterý vypovídal jako svědek.

Šumperský soud odročil případ na 23. září, kdy má také svědčit bývalý agent StB Ludvík Zifčák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám