Hlavní obsah

Mladík pobodal drogového dealera, protože mu nevrátil dvě stovky

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Deset až 18 let může za mřížemi strávit Michal Horvát (24) z Bruntálu, který letos v únoru s nožem v ruce napadl stejně starého mladíka. Chtěl, aby mu vrátil 200 korun, které mu dal na nákup marihuany. Mladík, jehož IQ je 70, je obžalován z pokusu o vraždu. Případem se v pondělí začal zabývat Krajský soud v Ostravě.

Mladík pobodal drogového dealeraVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Událost se stala 3. února kolem 14. hodiny na jedné z bruntálských ulic, kde se mladíci pohádali kvůli dluhu. Horvát chtěl peníze zpět, a když je nedostal, udeřil mladíka do obličeje. Ten se dal na útěk, ale upadl.

Horvát mu dvakrát šlápl na hlavu a pak ho čtyřikrát bodl, dvakrát do prsou a jednou do zad a hýždí, nožem s čepelí dlouhou téměř 7,8 centimetru. Přitom na něj křičel, že ho zabije. Podle obžaloby zůstal napadený naživu jen shodou šťastných okolností a zásahu nedaleko stojících lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Michal Horvát u soudu

Horvát u soudu přiznal, že den před napadením vykouřil jednu marihuanovou cigaretu a v den útoku si zapomněl vzít prášek, který má pravidelně brát na deprese a úzkosti. „Mě to vážně mrzí, nechtěl jsem ho pobodat, nebodal jsem ho schválně. Byla chyba, že jsem vzal ten nůž,“ litoval před soudem obžalovaný mladík.

Výsměch a nadávky

„Když jsem mu dal peníze na marihuanu, dal mi do zástavy peněženku. Ale byla prázdná. Když jsem mu volal, že chci peníze vrátit, tak se mi vysmál, že si ji (peněženku) mám dát klidně zarámovat. Nadával mi do retardů a debilů,“ přiznal  Horvát.

Oba aktéři napadení se údajně znali jen od vidění. Obžalovaný má mozkovou dysfunkci. Vyučil se pomocným kuchařem, pobírá částečný invalidní důchod a je nezaměstnaný. Jeho oběť už byla 17krát soudně trestaná, například za prodej drog. K soudu ho tak stejně jako obžalovaného přivede eskorta v poutech.

„On na mě zaútočil jako první, ale netrefil mě. Bránil jsem se a trefil ho pěstí do obličeje. Pak začal utíkat. Ale zakopl, nepodrazil jsem ho,“ popsal inkriminovanou chvíli obžalovaný.

„Věděl jsem, že je něco špatně. Byl jsem z toho sám v šoku. Viděl jsem krev, slyšel jsem, jak na mě řvali,“ dodal Horvát s tím, že pokud křičel, že mladíka zabije, tak to nemyslel vážně.

„Soud bude přihlížet k závěrům znaleckého posudku z oboru psychiatrie a psychologie, který byl na obžalovaného zpracován a který konstatuje lehkou mentální retardaci. K těmto rozumovým schopnostem bude soud samozřejmě při ukládání výše trestu přihlížet,“ podotkl mluvčí krajského soudu Igor Krajdl.

Reklama

Výběr článků

Načítám