Hlavní obsah

Mladík po operaci mandle možná zemřel po vdechnutí krve

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VLAŠIM
Aktualizováno

Záhadou zatím zůstává nečekaná smrt osmnáctiletého mladíka z Vlašimi, který zemřel devátý den po operaci mandle. Zatímco podle prvních informací od záchranné služby Michal Král minulý čtvrtek vykrvácel, objevuje se další verze, že se mohl udusit vdechnutou krevní sraženinou.

Článek

To, že se sloupne z rány po operované mandli povlak, který je obdobou strupu na ráně na venkovní části těla, je mnohem častější komplikací po operaci krční madle než velké krvácení.

„Obecně lze říci, že krvácení z plochy po odstranění mandle je poměrně častou komplikací, nikoliv smrtelnou. Příčinou bývá odloučení povlaku, který kryje ránu po odstraněné mandli. Takovéto krvácení je velmi dobře ošetřitelné a neohrožuje člověka na životě. Je však nutné i při sebe menším krvácení rychle a včas vyhledat pomoc,“ uvedl mluvčí benešovské nemocnice, kde hocha operovali, Petr Ballek. Aby se strup odloupl, stačí, aby se člověk například uhodil do krku, nebo více zakašlal.

Michal Král. Foto: Archiv rodiny Králových

Žádnou z verzí prozatím pitva nepotvrdila. „V současné době se dokončují laboratorní a histologická vyšetření. Musíme počkat na jejich výsledky, které budeme mít nejspíš až příští pondělí 14.července,“ řekla Právu Hana Vránová z vedení nemocnice na Vinohradech, kde lékaři provádějí pitvu.

Michal Král zemřel v sanitce záchranky minulý čtvrtek brzy ráno. Mladíka našla jeho matka doma ležet v krvi. Michal vstával brzy, aby si došel za doprovodu své babičky na plánovanou kontrolu k lékaři do benešovské nemocnice, kde jej 23.června operovali kvůli akutnímu zánětu.

Záchranáři odmítají vinu na smrti mladíka z Vlašimi
Kvůli stížnostem rodičů zemřelého Michala Krále z Vlašimi na pomalý postup středočeské záchranky vydalo její vedení odborný posudek. Rodina si stěžovala, že sanitka přijela asi po dvaceti minutách od zavolání. V posudku záchranáři upravili doposud zveřejňovaný údaj o prvním zavolání rodiny. I tak ale podle jejich záznamů dorazila sanitka ve stanoveném limitu.
V posudku se popisuje i stav hocha od jeho převzetí až po jeho smrt.
Podle záznamů na zařízeních záchranářů volala v 6.51 tísňovou linku 155 matka a oznámila, že její syn po operaci mandlí silně krvácí. „Operátorka zjistila od matky adresu a v 6.53 předala výjezd vozu rychlé lékařské pomoci z Vlašimi,“ uvádí v posudku náměstkyně ředitele záchranky Jana Šeblová. Mezitím volal ještě v 6.54 otec pacienta, operátorka ho ujistila, že posádka je na cestě, a znovu v 6.57 volala matka pacienta. Posádka na místo dorazila v 6.59.
V posudku se potvrzuje, že kromě krvácení bylo další komplikací vdechnutí krve.
„Na místě lékař našel pacienta v bezvědomí v kritickém stavu, před naším příjezdem došlo k silnému krvácení, bez měřitelného tlaku a došlo ke krvácení a vdechnutí krve do dýchacích cest. Lékař zajistil dýchací cesty a odsával obsah dýchacích cest, zajistil žilní vstup a podával koloidní roztok ke hrazení krevních ztrát,“ popsala postup lékaře náměstkyně Šeblová, která postup zasahujícího lékaře zhodnotila jako správný.
Na místě strávila posádka 10 minut, takže k prodlevě nedošlo. O příjezdu pacienta dostalo informaci i benešovské oddělení ARO, které na hocha čekalo, ale do nemocnice sanitka přivezla chlapce už mrtvého.
„Všechny zmíněné údaje jsou ve zdravotnické dokumentaci, kterou předložíme soudnímu znalci, bude-li v tomto případu ustanoven,“ dodala lékařka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám