Hlavní obsah

Mladík, kterého chytili na Slovensku, vymámil nahé fotky ze 153 dívek. Oslovil jich tisíce

Právo, ape
Děčín

Policie v pátek zveřejnila podrobnosti k případu 20letého mladíka z Děčína, kterého několik dní hledala. Mladý muž na internetu oslovil až 2000 dívek, nahé fotky a videa vymámil z nejméně 153 z nich. Podle policistů jde o jeden z nejrozsáhlejších případů zneužití dětí prostřednictvím internetu v Česku. Muži hrozí až 12 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ začala policie rozplétat již na sklonku roku 2014, kdy obtěžování jedné dívky přes internet oznámili její rodiče. Policie potom provedla u mladíka domovní prohlídku, zabavila počítač a začala zkoumat data i komunikaci. Mladík využíval ICQ, Skype i Facebook. „Jen komunikace na jeho dvou facebookových profilech znamenala čtení 36 tisíc stran,“ řekl jeden z kriminalistů vyšetřující případ.

Nakonec vyšlo najevo, že jen přes Facebook oslovil přibližně 2000 dívek, z toho 1300 s ním komunikovalo. Obdobným stylem pracoval i přes Skype, kde policisté dohledali přes 90 tisíc jeho odeslaných zpráv. Policisté museli všechny kontakty prověřit a ustanovit poškozené.

Mladík začal s nátlakem na dívky někdy kolem roku 2009, postupně svou metodu vylepšoval. Často se vydával za stejně starou dívku, ale i policistu, gynekologa nebo psychologa. Vymyslel si, že má nějaký problém a vyžadoval pomoc. Dívky se mu snažily vyhovět. Pak po nich chtěl jejich fotografie ve spodním prádle i videa s daleko intimějším obsahem.

Nejmladší je sedm let

„Byl obviněn z celkem sedmi trestných činů, nejhorší je sexuální nátlak. Hrozí mu pět až 12 let vězení,“ řekl kriminalista Tomáš Kohout. Obviněn byl mimo jiné i z vydírání, pohlavního zneužití, šíření pornografie, ohrožení výchovy mládeže a dalších.

Mezi poškozenými figuruje i sedmiletá dívka, ke které se dostal prostřednictvím její starší sestry. Kriminalisté na případu stále pracují, počet poškozených dívek podle nich zřejmě ještě nebude konečný.

Muž byl po obvinění pozván k výslechu, ale ihned zmizel. Policisté po něm vyhlásili pátrání, později byl vydán příkaz k jeho zatčení. Když byl vypátrán na Slovensku, děčínský soud na něj vydal eurozatykač a muž byl zadržen. Nyní je ve vydávací vazbě na Slovensku, zhruba za týden by měl být převezen do Čech, kde ho čeká vazební řízení.

Trilogie Seznam se bezpečně!

Trilogie filmů Seznam se bezpečně!, za kterými stojí společnost Seznam.cz, upozorňuje na nástrahy číhající na internetu.

První dva díly byly postaveny na reálných příbězích. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Třetí díl pojednává o kauze skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky jich pohlavně zneužili.

Jednou z ústředních postav filmu je odsouzený skautský vedoucí Martin Mertl, který před kamerou popsal, jak útoky probíhaly. Exkluzivně Novinkám již sám dříve popsal, že v celé kauze byl hlavním pachatelem. [celá zpráva]

Celou trilogii Seznam se bezpečně! můžete sledovat na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

Policisté upozorňují, že základem bezpečnosti na sociálních sítích je nepřidávat se ke komunikaci s někým, koho člověk vůbec nezná. Vydírané dívky se rodičům svěřily jen v malém procentu. „Bohužel rodiče často vůbec nevědí, co dělají jejich děti na internetu,“ dodal kriminalista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám