Hlavní obsah

Mladík dostal za předávkování dívky tři roky. Za smrt prý ale nemůže

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tři roky za mřížemi a potom ústavní protidrogová léčba na blíže neurčenou dobu. Takový verdikt vynesl ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě nad 25letým Radkem Opiolem. Loni v květnu poskytl heroin devatenáctileté studentce, která pak zemřela na předávkování. Soud se ale neztotožnil s názorem policie, že obžalovaný nese na úmrtí vinu. Bylo totiž zjištěno, že v krvi měla daleko více narkotik, než kolik jí Opiol prokazatelně poskytl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Radek Opiol u soudu

Článek

Devatenáctiletá dívka se v Opiolově bytě zdržovala tři dny před svou smrtí. Přivedl ji tam její přítel, který je déle než deset let závislý na tvrdých drogách, později ale byt opustil. Studentka pak spolu s Opiolem během tří dnů užila minimálně dvě dávky heroinu a kromě toho užívala i tablety s obsahem morfinu.

Opiol u soudu přiznal, že poslední dávku heroinu poskytl dívce on, protože její přítel už třetí den v bytě nebyl. „Pak jsem usnul a vzbudilo mne až zvonění telefonu. Snažil jsem se ji probudit, ale nereagovala. Věděl jsem, že je zle, a volal jsem záchranku,“ vypověděl Opiol před soudem. Přivolaný lékař už ale dívce nedokázal pomoci.

Léky si mohla vzít i sama

Obžaloba původně vinila Opiola z toho, že podáním heroinu přivodil dívce smrt. Soud ale nakonec jednání obžalovaného překvalifikoval na pouhý přečin. „Poskytl jí pouze dvě malé dávky, více se prokázat nepodařilo. Množství, které dívce poskytl, nemohlo samo od sebe vést k její smrti, protože na drogy byla navyklá řadu měsíců,“ řekl soudce s tím, že studentka v bytě s největší pravděpodobností užila i nezjištěné množství tablet s obsahem morfinu, a lze předpokládat, že tablety užívala sama bez vědomí obžalovaného.

Původně Radku Opiolovi hrozilo až osmnáct let vězení, vzhledem ke změně právní kvalifikace mu ale soud nakonec musel vyměřit trest v rozmezí od jednoho do pěti let. „Obžalovanému přitížilo, že čin spáchal v době podmíněného odkladu výkonu trestu,“ dodal soudce s tím, že Opiol byl již dříve odsouzen za krádež.

Prodej drog v bývalém nevěstinci

Policisté se o úmrtí studentky dozvěděli na počátku loňského května. Později zatkli i skupinu dealerů, u kterých si mladí lidé drogy kupovali - 48letého Vietnamce a dvě ženy ve věku 25 a 28 let. „Drogy prodávali v domku, který dříve sloužil jako nevěstinec,“ řekl již dříve kriminalista Pavel Václavík.

Dodal, že prodej drog v domečku, který byl schovaný za vysokou betonovou zdí, fungoval nepřetržitě. „Pro drogu si tam bylo možné přijít v kteroukoliv denní i noční dobu,“ dodal Václavík.

Podle zjištění policie dealeři prodali za několik posledních let sedm kilogramů heroinu a téměř kilogram pervitinu. „Prodejem heroinu si vydělali asi 4,5 miliónu korun a další jeden a půl miliónu si vydělali na pervitinu,“ uvedl kriminalista. Obvinění jsou ve vazbě a soud se případem zabývá v samostatném soudním líčení.

Čtvrteční rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám