Hlavní obsah

Mladíci chystali v ústavu vraždu, soud je poslal do vězení

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Čtyři mladíky, kteří podle obžaloby plánovali vraždu otce a případně i malé sestry jednoho z nich, potrestal v pondělí ústecký krajský soud tresty od tří do čtyř let. Tři z odsouzených jsou mladiství, jeden dospělý. Vraždu podle soudu plánovali ve výchovném ústavu v Boleticích v Děčíně.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rozsudek není pravomocný. Všichni obžalovaní se vzdali práva na odvolání, lhůtu pro případné odvolání si ponechal státní zástupce,“ řekla Právu mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Mladík, který plánoval zabít svého otce a spolupachatelům nakreslil plánky domu, má ve vězení strávit čtyři roky, další dva mladiství po třech letech. Kvůli nejmenšímu podílu na skutku, potrestal soud jediného dospělého čtyřletým pobytem za mřížemi.

Čtveřice plánovala podle soudu letos v únoru útěk z výchovného ústavu a cestu na severní Moravu. Tam podle soudu chtěli zabít otce jednoho z mladistvých, ukrást peníze a auta. Obětí se mohla stát i nevlastní sestra strůjce nápadu, pokud by se v domě nacházela.

„Kromě doznání obžalovaných zejména z přípravného řízení, měl soud k dispozici výpověď jednoho z chovanců výchovného ústavu, který se původně také zapojil do toho plánování. Nakonec se polekal a všechno oznámil vychovatelkám a psycholožce," řekla po vynesení rozsudku předsedkyně trestního senátu Jana Kurešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám