Hlavní obsah

Propadli hazardu, tiskli falešné peníze a měnili je za pravé. Byli rádi, že se na to přišlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva padělatele peněz zadrželi v nedávné době pražští policisté. Oba měli společné to, že propadli sázkám, a tak si museli opatřit dostatek peněz. Jeden obral svou firmu o 1,2 milionu korun, protože vyměnil pravé peníze za falešné.

Vyjádření policie k padělaným penězůmVideo: Novinky

 
Článek

Osmadvacetiletý muž pracoval jako účetní velkého hotelového řetězce a také v několika státních organizacích. Měl podle policie peněz dost, ale propadl sázkám na sportovní zápasy. Z pracovního trezoru ho proto napadlo vzít 1,2 milionu korun.

„Místo peněz do trezoru vložil sedmapadesát falešných pětitisícikorun a dvaašedesát pětiseteurových bankovek. Peníze si vytiskl na profesionální tiskárně, kterou měl k dispozici u dalšího zaměstnavatele,“ sdělila mluvčí policie Eva Kropáčová.

Jenže peníze už nevrátil, protože vše prohrál a na vrácení neměl. Přišli na něj bezpečnostní pracovníci, kteří našli falešné peníze i faktury.

ČNB za pololetí zadržela více padělaných peněz než za celý loňský rok

Ekonomika

Druhý 25letý muž měl podle detektivů několik zaměstnání. Také on propadl hazardu a rychle přišel o všechny peníze, avšak věděl, že jeho babička má doma schovaných 72 tisíc korun. Ty zaměnil za falešné peníze vytisknuté na domácí tiskárně.

Myslel si, že vyhraje a peníze vrátí. To se ale nestalo a na záměnu se brzy přišlo. „Poškozená jednu z bankovek dala k narozeninám dalšímu příbuznému, který se při výměně peněz na dovolenou od směnárníka dozvěděl, že se jedná o padělek. V ten okamžik se však ukázalo, že ostatní uschované peníze, které žena má doma, jsou taktéž falešné,“ konstatovala Kropáčová.

Když mladý muž zjistil, že se hledá viník, sám se přiznal a na policii donesl i tiskárnu.

Oba muži byli podle policie rádi, že se na ně přišlo, a oni tak nemuseli prohrát další peníze. Za trestný čin padělání a pozměnění peněz jim hrozí až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám