Hlavní obsah

Mistra světa v kulturistice soudí za organizování vyděračského gangu

Právo, Petr Kozelka
Brno

Dvojice mužů, kteří vzbuzují na první pohled respekt, stanula v pondělí před brněnským Krajským soudem. Někdejší juniorský mistr světa v kulturistice a třetí muž seniorského šampionátu ve váze do 90 kg Richard Čada má podle obžaloby na svědomí podvod a vydírání podnikatele z jihu Moravy. Společně s ním byli obviněni Josef Slavík a Stanislav Lysák (ten je nyní v nemocnici). Muži si měli přijít na více než tři miliony korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Richarda Čadu přivedla k soudu eskorta z vazební věznice.

Článek

Čada si podle obžaloby vybral za oběť podnikatele, pro kterého dříve pracoval. Muže, jenž měl spory se svými obchodními partnery, si pozval na schůzku a sdělil mu, že je v ohrožení života.

„Informoval jej, že partneři si objednali jeho vraždu za dva milióny korun. Čada je prý ale schopen za milión korun pro nájemné zabijáky a 300 tisíc korun provize nebezpečí odvrátit,“ řekl v obžalobě státní zástupce. Podnikatel podle svých slov v obavách o svůj život peníze Čadovi zaplatil. „Přemluvil mě, hučel do mě, že jde o bezpečnost mojí rodiny. Z Čady jsem měl pocit, že je to člověk, který mě může opravdu pomoci,“ vypověděl u soudu podvedený podnikatel.

On měl kontakty na slovenské podsvětí, kdybych se ho pokusil vydírat, někdo by mě určitě vysvětlil, že to není dobrý nápad.
obžalovaný Richard Čada

Čadovi ale dle obžaloby jedna akce nestačila. Při předání peněz totiž Čadu a podnikatele měli „zatknout“ policisté alias Slavík a Lysák. Při cestě na údajný výslech pak dle žalobce ze zmateného podnikatele vymámili 700 tisíc korun výměnou za to, že nebude obviněn. „Čada navíc o několik dní později prodal poškozenému podnikateli padělané akcie zemědělské firmy za 1,3 miliónu korun,“ dodal žalobce.

Obžalovaný kulturista, který soud žádal o propuštění z vazby, aby se mohl připravovat na nadcházející mistrovství Evropy, jakékoli vydírání popřel. „On měl kontakty na slovenské podsvětí, kdybych se ho pokusil vydírat, někdo by mě určitě vysvětlil, že to není dobrý nápad. Akcie jsem mu skutečně přivezl, ale to jsem byl jen prostředník, já akciím nerozumím, nerozeznám pravé od falešných,“ hájil se Čada.

Soudní líčení s trojicí mužů bude u brněnského soudu pokračovat ještě v tomto týdnu, obžalovaným hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám