Hlavní obsah

Nízká hladina Labe odhaluje v Německu nevybuchlou munici z druhé světové války

Vyschlé Labe v Německu začalo v těchto dnech odkrývat nevybuchlou munici z druhé světové války. Jsou to granáty, miny, letecké pumy a další výbušniny, napsala agentura DPA. V Sasku-Anhaltsku byla minulý týden objevena nevybuchlá munice na pěti místech. Od začátku roku je to již 21 nálezů. S pozůstatky války v podobě nevybuchlé munice se potýká také spolková země Sasko.

Foto: Profimedia.cz

Nízká hladina Labe u Magdeburku

Článek

Nevybuchlá munice se v Německu likviduje už řadu let, přesto se více než 70 let po skončení války každý rok nalézá přes dva tisíce tun leteckých pum a další munice. Experti odhadují, že se v Německu nachází ještě asi 100 tisíc kusů munice, skutečný počet ale nikdo nezná.

Výbušniny, které byly uloženy desetiletí ve vodě, jsou stejně nebezpečné jako ty, které se nacházejí pod zemí. Usazeniny mohly kolem výbušného zařízení vytvořit „obal“, který výbušné zařízení „ochránilo“, uvedla mluvčí pyrotechniků Sasko-Anhaltska Grit Merkerová.

U Magdeburku je momentálně hladina Labe jen pár centimetrů od toho, aby pokořila rekord z roku 1934, kdy bylo naměřeno 48 centimetrů.

Podobné problémy, jako řeší nyní pyrotechnici v případě Labe, řešili jejich kolegové před sedmi lety s řekou Rýn, která během druhé světové války zažila jedny z nejtěžších bojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám