Hlavní obsah

Mimo lékařskou kontrolu je kvůli pochybení soudce 17 deviantů

Právo, Patrik Biskup

Policisté se začali zajímat o propuštěného sadistického pedofila ze západních Čech, který v polovině 90. let sexuálně zneužíval malé chlapce a jednoho z nich brutálně zavraždil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Reagovali tak na středeční článek Práva o tom, že třiatřicetiletý muž je na svobodě zcela mimo kontrolu lékařů, neboť plzeňský soudce Luboš Patzenhauer opomněl rozhodnout o prodloužení ochranné sexuologické léčby. Ta tím automaticky zanikla a nařídit ji znovu lze jen v případě, že by se dotyčný dopustil dalšího zločinu.

Kriminalisté chtějí vědět hlavně to, zda se muž dál dobrovolně léčí. Pokud ne, hrozí u něho nebezpečí recidivy, neboť znalci v rozsudku uvedli, že úchylka pachatele je nevyléčitelná a může být pouze tlumena léky.

Snížili mu plat o deset procent

„Je to teď čistě na jeho svědomí,“ reagoval na situaci plzeňský psycholog Karel Bröckl.

Zmiňovaný deviant ale není zdaleka jediným, který se kvůli pochybení soudce Patzenhauera vymkl lékařské kontrole. V dalších šestnácti případech, které měl na starosti, museli lékaři předčasně ukončit ochrannou léčbu zločinců, z nichž většina byla od společnosti izolována v ústavech. Teď jsou předčasně na svobodě.

„Tito lidé jsou časovanou bombou,“ upozornil sexuolog Radim Uzel.

Kárný senát Nejvyššího správního soudu v Brně potrestal Patzenhauera snížením platu o 10 procent na pět měsíců.

„Popřel základní smysl trestního řízení, včetně institutu ochranného léčení, kterým je ochrana společnosti,“ prohlásil před kárným senátem Patzenhauerův bývalý nadřízený Jiří Levý.

Soudce se hájí

Sám soudce se hájil tím, že se nedopustil ničeho špatného. „Měl jsem za to, že v některých případech nebylo nutno vůbec rozhodovat,“ tvrdil.

Argumentoval také tím, že objektivně nemohl vyřídit víc věcí, než stihl. Podle jeho obhájce se navíc nestalo nic tak strašného. „Ti pacienti buď splňovali podmínky propuštění, nebo o své vůli dál chodili na léčení,“ prohlásil advokát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám