Hlavní obsah

Miliónová loupež v Bydžově: Z muzea zmizely obrazy Zrzavého a Špály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Cenné obrazy Jana Zrzavého a Václava Špály si odnesl neznámý ozbrojený lupič v pondělí dopoledne z muzea v Novém Bydžově na Královéhradecku. Kromě nich ukradl také historické knihy a mince, celkem tak způsobil škodu za zhruba čtyři milióny korun. V úterý o tom informovala mluvčí východočeské policejní správy.

Článek

Pachatel se po příchodu do muzea představil jako vedoucí předem ohlášené výpravy. "Poté vytáhl střelnou zbraň, napadl pracovníka muzea a spoutal ho," uvedla mluvčí.

Osmašedesátiletého zaměstnance svázal provazem a odvlekl do vedlejšího sálu, muž vyvázl bez zranění. Poté lupič z muzea odcizil obrazy Jana Zrzavého - Domek na Ile de Sein z roku 1934 a Václava Špály - Zátiší s ovocem z roku 1936.

Obraz Václava Špály s názvem Zátiší s ovocem (Zdroj: Policie ČR)

Kromě obrazů si odnesl šest historických knih, 23 mincí a drobné šperky. Způsobená škoda je odhadnuta na čtyři milióny korun.

Podle svědectví zaměstnance muzea se jednalo o muže vysokého asi 185 centimetrů, tmavších krátkých vlasů. Oči měl zakryté brýlemi s tmavšími skly. Na sobě měl tmavou bundu a kalhoty.

Policie nyní žádá veřejnost o informace o pohybu podezřelé osoby či osob u bydžovského muzea.

Ukradené předměty nebyly pojištěny

"Podmínky pojistky jsou tak náročné, že vzhledem k hodnotě exponátů, je to velmi složité zajistit," vysvětlil přepadený zaměstnancec muzea Jaroslav Prokop, proč nebyly zcizené umělecké předměty pojištěny.

Bydžovský starosta Pavel Louda nedokázal říci, zda se na muzeum vztahuje i pojistka městského majetku. "Budeme to muset prověřit," řekl.

Nevyloučil to, že město se také bude zabývat vypsáním odměny za informace vedoucí k dopadení zloděje.

Město nyní podle něj zcela jistě do muzea pořídí dokonalejší zabezpečovací zařízení, například s kamerovým záznamem.

Muzeum má pravidelnou otevírací dobu od května do konce října. Mimo tuto dobu zajišťuje prohlídky jen pro předem ohlášené hromadné návštěvy. Pachatel tedy pravděpodobně předpokládal, že v muzeu nebudou jiní návštěvníci.

Muzeum v Novém Bydžově
V expozici bydžovského muzea je vystaveno také přes 200 maleb, kreseb, skic, plakátů soch a dalších grafických děl umělců 19. a 20. století. Jsou mezi nimi například díla Josefa Mánesa, Josefa Václava Myslbeka, Bohumila Kafky, Otakara Španiela, Vojtěcha Hynaise, Luďka Marolda a Alfonse Muchy. Ve druhé části muzea je historická expozice dokumentující dějiny Novobydžovska. Muzeum se nachází v secesní budově České spořitelny na hlavním bydžovském náměstí. Obrazy lupič ukradl z pamětní síně Bohumíra Nevyjela (1883-1915) a jeho dcery, která obrazy s další pozůstalostí po otci svému rodnému městu věnovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám