Hlavní obsah

Miliardy z Čepra v ohrožení kvůli nezvykle rychlému soudci

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O platnosti pochybné pohledávky ve výši 2,5 miliardy korun u státní společnosti Čepro rozhodl letos v únoru již podruhé, a to v rekordně krátké době sedmi dnů, tentýž soudce.

Článek

Byl jím David Hovorka z pražského městského soudu, který svůj postup považuje za správný. A to i přesto, že při rozhodování u sebe neměl ani ověřené kopie dokumentů či přílohy smluv o převzetí pohledávky novým majitelem.

Je však s podivem, že o převodu pohledávky z jednoho majitele na neprůhlednou lichtenštejnskou firmu Global Licence and Services Establishment rozhodl Hovorka jen za sedm dní od podání žádosti. Uvedl to ve čtvrtek server Aktuálně.cz. Nemohl prý tedy vědět, zda byly pravdivé.

Nejde o první nestandardní rozhodnutí

Právě Hovorka byl také tím, kdo před třemi lety poprvé uznal platnost podle všeho fiktivní pohledávky ve výši 2,5 miliardy korun a jeho rozhodnutí tehdy téměř dovedlo Čepro ke krachu. Server upozornil, že velký případ byl prvním, který měl Hovorka po nástupu k městskému soudu na starosti.

„Kauza Čepro mu ale byla přidělena dle rozvrhu práce,“ reagovala mluvčí soudu Lenka Grollová.

Sám Hovorka se k věci nechtěl vyjádřit. Nicméně před třemi lety pohledávku uznal, i když se už v té době tušilo, že za ní stojí podnikatel Radovan Krejčíř a že jde o obrovský pokus o podvod.

Soudci se tehdy ani nezdálo divné, že u líčení nebyli zástupci Čepra a že se ani neodvolali. Ti totiž vůbec o soudu díky přičinlivosti jednoho ze spolupracovníků Krejčíře, který skryl doručenky, nevěděli.

Policie ale na možný podvod přišla a peníze v Čepru uchránila. Ústavní soud před nedávnem zpochybnil platnost miliardové pohledávky a vrátil případ na začátek. Právníci Čepra se proti rozhodnutí odvolali k vrchnímu soudu. Navíc požadují, aby byl Hovorka z případu vyloučen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám