Hlavní obsah

Migranty z Asie posílali na člunech do Anglie. Policie zadržela mezinárodní gang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až osmileté vězení hrozí devíti podezřelým mužům, které v několika státech zadrželi kriminalisté v rámci mezinárodní spolupráce v případu převozu nelegálních migrantů z Vietnamu do Francie a Velké Británie. Na případu pracovala za Česko Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Obvinění podle policie převáželi migranty auty a na nafukovacích člunech. Zatýkání zachytila policejní kamera.

Zatýkání v případu převozu nelegálních migrantůVideo: Policie ČR

 
Článek

O případu v pátek informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Akce měla krycí název Branch a tým byl složený z kriminalistů z Belgie, Polska, Německa, Maďarska a České republiky s podporou evropských justičních a policejních agentur Eurojust a Europol.

„Pozornost detektivů se soustředila na mezinárodní organizovanou skupinu osob, která měla nejméně od března 2021 organizovat převozy nelegálních migrantů pocházejících z Vietnamské socialistické republiky, a to přes území Maďarska, Slovenska, České republiky, Německa a Belgie do cílové země, kterou byla zpravidla Francie nebo Velká Británie,” sdělil Ibehej.

Foto: Policie ČR

Zatýkání v případu převozu nelegálních migrantů.

Členové skupiny, jejichž národnosti policie neupřesnila, migranty přepravovali podle vyšetřovatelů převážně osobními vozidly a v závěru cesty je rovněž někdy nakládali na nafukovací motorové čluny, čímž podle policie ohrožovali jejich životy.

„Čluny používali při přepravě lidí do Velké Británie přes moře,” upřesnil mluvčí.

Migranti ujížděli v mercedesu policii na Vysočině

Krimi

Kriminalisté v případu zatýkali podezřelé minulý týden od pondělí do středy v několika evropských zemích, v poutech skončilo celkem devět lidí. Při řadě domovních prohlídek policisté zajistili několik motorových vozidel a finanční hotovost v řádu stovek tisíc korun.

Šest ze zadržených policie v Česku obvinila z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Pět z nich pak soud poslal do vazby, přičemž šestý obviněný již vykonává trest odnětí svobody v jiném případu.

Foto: Policie ČR

Celkem zadrželi policisté v několika zemích devět podezřelých.

Další z obviněných byl zadržen v Německu a nyní se rozhoduje o jeho vydání do Česka, zbylí podezřelí jsou stíháni v Maďarsku.

„V případě pravomocného odsouzení hrozí všem obviněným tresty odnětí svobody od dvou do osmi let,” dodal Ibehej.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám