Hlavní obsah

Migranti napadli pracovníka ostrahy ve Vyšních Lhotách

Právo, Jakub Troníček
Frýdek Místek

Zvýšená hladina emocí a nervozity v detenčních zařízeních pro uprchlíky vedla podle zjištění Práva tento týden až k fyzickému napadení personálu tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Pracovníka ostrahy musela po napadení ze strany uprchlíků podle informací Práva odvézt sanitka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vyšní Lhoty na Frýdecko-Místecku

Článek

Právu pondělní incident potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová. „Došlo k ošetření pracovníka ostrahy, který nebyl v pracovní neschopnosti,“ konstatovala mluvčí resortu, pod nějž uprchlická zařízení spadají.

Podle informací Práva byl napaden člen soukromé bezpečnostní agentury, kterou vnitro najímá. „Podobné události nejsou v těchto typech zařízení výjimkou,“ poznamenala v této souvislosti Kučerová, další podrobnosti ale neuvedla.

Vyjadřovat se k tomu nechtěla ani mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Právě uvnitř cizinecké policie ale v posledních dnech panuje napětí podobně jako mezi samotnými uprchlíky. „Práce je více než kdykoli předtím a lidé mají spoustu přesčasů, které jim už přerůstají přes hlavu. Část to chce řešit odchodem do civilu,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity jeden z příslušníků cizinecké policie.

Její mluvčí nicméně jakoukoli vlnu odchodů policistů vyloučila. „Nic takového se neděje. Naopak zaznamenáváme velký zájem o práci u nás, policisté k nám pravidelně volají a ptají se na možnosti uplatnění u cizinecké policie,“ řekla Právu Rendlová.

Na přesčasy část z 200 miliónů

Cizinecká policie každopádně pro zvládání současné situace dostatek vlastních lidí nemá a využívá tak policistů z jednotlivých regionálních ředitelství. Celkem je podle čtvrtečního vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) pro novináře takto kvůli zajištění bezpečnosti z různých krajů staženo 600 lidí.

Na zaplacení přesčasů podle Chovance půjde část z 200 miliónů korun, které do konce letošního roku resort dostane na řešení migrační krize navíc ze státní pokladny. „Příští rok je na migrační krizi zhruba 1,2 miliardy korun,“ poznamenal.

Samotná záchytná zařízení pro uprchlíky jsou podle Chovance naplněna zhruba z 90 procent. Šéf resortu to řekl novinářům s tím, že Česko podle něj současnou migrační krizi zvládá.

Nyní je u nás kromě Vyšních Lhot v provozu také záchytné zařízení pro uprchlíky v Zastávce u Brna a ve středočeské Bělé pod Bezdězem. Celkem je v těchto zařízeních více než 1100 míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám