Hlavní obsah

Mezi nejhledanějšími zločinci Interpolu je 12 Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na seznamu nejhledanějších lidí největší policejní organizace Interpol momentálně figuruje dvanáct Čechů. V samotné databázi organizace je kolem pěti stovek českých občanů na útěku. Mezi nimi jsou i mediálně známé postavy, třeba exposlanec ČSSD Petr Wolf, který uniká před trestem za dotační podvody.

Foto: Profimedia.cz

Logo v budově Interpolu v Singapuru

Článek

„Mezinárodní zatýkací rozkaz je vydáván v případě, kdy je předpoklad, že pachatel trestného činu uprchl z České republiky do zemí mimo EU. Podstatný tedy není trestný čin, ale teritorialita. Hledaní jsou tak například jak pachatelé násilné trestné činnosti, tak pachatelé podvodů, či výrobci a distributoři drog,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Podle něj některé případy mohou být vyřešeny za několik měsíců a jiné v řádech let, závisí to na právním prostředí a úrovni navázaných kontaktů.

Jedním ze stále hledaných ve spolupráci s Interpolem je exposlanec ČSSD Petr Wolf, který se ukrývá od roku 2013. Byl odsouzen na šest let vězení za to, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun.

Policie Wolfa v roce 2019 vypátrala v Paraguayi, ta ho ale odmítla vydat. „K dotazované osobě nemám aktuálně žádné informace ke zveřejnění,“ odpověděl Schön na dotaz, zda je Wolfův případ stále aktivní.

Seznam 12 Čechů, po nichž pátrá Interpol

Eva Zámečníková, 41 let

Martin Doksanský, 51 let

Radoš Nenutil, 61 let

Martin Čech, 64 let

Karel Šroubek, 41 let

Petr Půca, 52 let

Barbora Černá, 49 let

Luděk Hovorka, 62 let

Josef Šín, 66 let

Tomáš Mieszek, 47 let

František Procházka, 48 let

František Hudec, 71 let

Úkrytů ubývá

Patrně nejznámějším Čechem, který je na seznamu mezinárodně nejhledanějších lidí, takzvaném Red Notice (Červené oznámení), je František Procházka. Ten v prosinci 2007 odcizil společnosti G4S Cash Services více než půl miliardy korun.

Vše bylo pečlivě naplánované, Procházka začal ve firmě na pobočce v Českobratrské ulici na pražském Žižkově jako klíčník pracovat čtyři měsíce před loupeží a sobotní směnu měl sám. Dodávku, kterou řídil jeho komplic Milan Čermák, opatřili logy G4S a vrátný ani dispečer nezkontrolovali, zda firmě patří. Oba muži tak mohli bez obav přemístit 450 kilogramů bankovek v celkové hodnotě 540 891 700 korun do dodávky.

Bývalý šéf Interpolu v Číně dostal 13,5 roku

Svět

Sám Procházka ještě dokončil směnu. Na loupež se přišlo až druhý den ráno, to už ale Procházka odjel do německého Frankfurtu nad Mohanem. Odtamtud prchl neznámo kam, jeho poslední stopa rok po loupeži vedla do Dominikánské republiky. Zatím nebyl dopaden. Procházka i Čermák byli v roce 2012 odsouzeni k devíti letům vězení.

„Díky intenzivní mezinárodní policejní spolupráci je stále méně zemí, které mohou uprchlíkům poskytnout zdánlivý pocit bezpečí. Vzhledem k využití všech dostupných prostředků i sítě různých orgánů prosazujících právo je tak dopadení a návrat uprchlíků do Česka spíše otázkou času než nemožností zásahu v místě,“ podotkl Schön.

Zásahy provádí tamní orgány, ne česká policie. Při návratu vypátraných pak s nimi spolupracují příslušníci z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci. Samotný eskort provádí air marshalové cizinecké policie.

Hledají i dvě ženy

Kromě Procházky na seznamu nejdéle figuruje jednasedmdesátiletý František Hudec, který je hledaný od roku 1992 za vraždu manželky a syna. Měl prchnout na území bývalého Sovětského svazu, může být ale již po smrti.

Kromě něj se stále pátrá i po dvou ženách. Eva Zámečníková byla za objednání vraždy nevěrného manžela, která se měla stát v Česku, odsouzena slovenskými soudy k osmi letům vězení v roce 2014.

Podnikatelka Barbora Černá zase zmizela v roce 2001. Je vedená jako hledaná za pojistné podvody i jako pohřešovaná. V roce 1996 totiž koupila zámek v Konárovicích u Kolína, kde také pět let bydlela. Krátce před svým zmizením zámek i svou firmu, která spravovala majetek podnikatele Theodora Steina, prodala Jiřímu Martinovskému.

Po jedenácti letech ale soudem nařízená expertiza odhalila podpis Černé na kupní smlouvě jako podvrh. Její rodina je přesvědčena, že byla zavražděna.

Nejhorší sérioví vrazi Česka a Československa: znáte případy našich nejhorších vrahů?

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám