Hlavní obsah

Měli mi nakopat zadek a bylo by to. Soud řeší divokou bitku Romů v brněnském Bronxu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dvě znesvářené skupiny Romů, baseballové pálky či násady od smetáku, pěsti a kopance, a také podlitiny, zhmožděniny, ale i krvácení do mozku. Tak vypadala bitka na brněnské ulici Cejl v srdci takzvaného brněnského Bronxu, tedy sociálně vyloučené lokality v bezprostřední blízkosti centra.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Bratři Roman a František Dunkovi u brněnského soudu.

Článek

Státní zastupitelství posadilo na lavici obžalovaných bratry Romana a Františka Dunkovy, které viní z pokusu těžkého ublížení na zdraví. Měli jim pomáhat i další lidé, jejich identitu se ale nepodařilo odhalit. Dvojici hrozí až dvanáct let vězení.

K bitce došlo předloni v březnu. „Obžalovaní po vzájemné domluvě s dalšími pachateli fyzicky napadli trojici poškozených údery baseballovými pálkami, kopy a údery rukou. Museli si být vědomi, že mohou napadeným způsobit vážná zranění, k čemuž nedošlo jen shodou náhod,“ konstatoval žalobce Robert Hanuš. Mezi napadenými byla i žena.

Tu násadu jsem si vzal proto, že oni mluvili o tom, že použijí nože.
František Dunka, obžalovaný

Roman Dunka před senátem brněnského krajského soudu v čele s Dušanem Beránkem zarytě mlčel. Své vyjádření omezil pouze na konstatování „kecá“ směrem k jednomu z vypovídajících poškozených.

František Dunka se naproti tomu rozhovořil obsáhle. Vše podle něj začalo, když potkal svého zkrvaveného bratra, kterého předtím pronásledovalo několik útočníků. Bratra pak doprovázel k autu zaparkovanému na Cejlu.

„Stála tam nějaká parta, ženská začala křičet, bratr šel k nim a ptal se, proč ho napadli. A v tu chvíli přiběhla nějaká další banda, padla rána, ta ženská a nějaký chlap spadli mezi popelnice. Strašná mela, křik, já jsem mělo obavy o svůj život, a ano, párkrát jsem dal jednomu i druhýmu,“ popsal Dunka, jenž rány uštědřoval násadou od smetáku, kterou ukořistil o rozvalených popelnic.

„Tu násadu jsem si vzal proto, že oni mluvili o tom, že použijí nože. Ženu jsem přetáhl asi třikrát přes záda, pak tam byl holohlavý, který se tahal s bráchou, tak tomu jsem dal taky třikrát násadou,“ zrekapituloval svoje účinkování.

Z jejich strany to bylo nepřiměřený. Měli mně nakopat zadek a bylo by to
poškozený

„Na té ulici to je normálně katastrofa, tam se něco stane a hned jsou tam tisíce zvědavců. Tam jsou bitky co týden, je tam cikánská hospoda, ale slušný cikán by tam nešel. Na tu ulici slušný člověk ani nevleze,“ pohoršoval se nad situací na Cejlu.

První poškozený u soudu přiznal, že na začátku bylo skutečně napadení jednoho z bratrů. „Byly tam nějaký špatný řeči, snažil jsem se jim vymluvit, aby se rozešli, ale pak jsem mu dal asi facku. On utekl, já běžel ještě kus za ním, asi jsem se chtěl omluvit. Pak se vrátila parta a začalo to. Přesně si to nepamatuju, byl jsem opilý. Z jejich strany to bylo nepřiměřený nebo jak to mám říct. Měli mně nakopat zadek a bylo by to,“ zamyslel se.

„Prý mě praštili do hlavy pálkou nebo násadou od krumpáče. Dostal jsem ránu a nic, pak jsem se probudil, viděl jen světla, sanitky, tak jsem šel dom,“ dodal napadený.

Další z poškozených soudu řekl, že si nic nepamatuje. „Jak často požíváte alkohol?“ zajímalo obhájkyni jednoho z obžalovaných. „Jak často je žízeň,“ vytasil pohotovou odpověď.

V rozplétání nejasné situace, v níž se místy stírají rozdíly mezi útočníky a napadenými, bude soud pokračovat v polovině března.

Zdrogovaný muž běžel po výpadovce v Brně, smetlo ho projíždějící auto. Policisté ukázali video

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám