Hlavní obsah

Měl jsem zlikvidovat tělo Krejčířova otce, tvrdí svědek

Právo, Jakub Troníček

Pro detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vyšetřující únos a smrt otce miliardáře Radovana Krejčíře Lamberta to může být výhra, ale také další ostuda. Podle zjištění Práva se jim totiž z vězení přihlásil svědek, který tvrdí, že měl v roce 2002 na objednávku jednoho z šestice obviněných, Miroslava Rusa, zajistit likvidaci Krejčířova těla.

Článek

Minulý týden při výslechu uvedl, že mrtvolu mu tehdy Rus přivezl domů s prostřelenou hlavou. Pokud by mluvil pravdu, znamenalo by to pro kauzu, v níž už je více než rok a půl stíhán také příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka, zásadní zlom. Dosud totiž detektivové žádné jednoznačné důkazy v rukou neměli.

Rus je přitom spolupracovník dalšího z obviněných mužů, Vlastimila Spěváka, viceprezidenta Starkova fotbalového klubu.

Advokát: vždyť skoro nevidí!

Advokáti obviněných ale upozorňují: svědek je absolutně nedůvěryhodný, kvůli šedému zákalu nevidí na metr a jeho výpověď tak nelze brát vážně.

Podle informací Práva jde o devětapadesátiletého muže z Přerova, který strávil více než dvě třetiny života ve vězení. A právě tam se zřejmě v minulosti seznámil s Rusem, který ho pak měl údajně oslovit, aby se zbavil těla úspěšného těšínského podnikatele.

„Prý sliboval, že ho zlikviduje ve vápence nebo že ho rozpustí v kyselině. Mrtvolu mu měl Rus přivézt domů do Přerova ještě v den únosu v igelitovém pytli s prostřelenou hlavou,“ řekl k tomu Právu advokát Vladimír Vaněk, zástupce Spěváka. Podle Vaňka svědek vypověděl, že z akce nakonec sešlo a Rus i s tělem po chvíli odjel.

„Problém je v tom, že líčí detaily, které údajně viděl na vzdálenost 300 metrů, a zároveň nepozná člověka sedícího proti němu u stolu,“ poznamenal k tomu Vaněk. Naznačil také, že jeho výpověď mohla být určitým „výměnným obchodem“ s policií, díky kterému by se svědek dostal dříve z vězení, kde je kvůli loupeži.

Fotografie Krejčíře z roku 2004foto: PRÁVO/Radim Kijonka

Policie se nechce k případu jakkoliv vyjadřovat. „Vyšetřování probíhá podle plánu a až do jeho ukončení ho nebudeme komentovat,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Policie je přesvědčená, že Starka a spol. Lamberta Krejčíře unesli kvůli sporům s jeho synem Radovanem.

Ten se ostatně sám v minulosti několikrát vyjádřil, že za únosem jeho otce by Starka stát mohl. Vyšetřování se ale vleče a zřejmě hned tak neskončí, protože detektivové stále marně čekají na výpověď Krejčíře, který uprchl do Jihoafrické republiky. Žádost českých úřadů o právní pomoc do JAR zůstala zatím nevyslyšena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám