Hlavní obsah

Měl jsem dluhy a auto v zástavě, líčil soudu muž obžalovaný z vraždy servírky ve Žďáru

Právo, Petr Kozelka
Brno

Loni na začátku června otřásla Žďárem nad Sázavou brutální vražda obsluhu místní herny. Pachatel tam několika ranami ubodal ženu a zmizel s 165 tisíci korunami. Podle přesvědčení vyšetřovatelů a státního zastupitelství je vrahem 42letý Martin Vosyka. Muž stanul ve středu před brněnským krajským soudem, kde mu hrozí za promyšlenou vraždu 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Obžalovaný z vraždy u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Okolo páté hodiny ráno dne 4. června 2019 se nejdříve v nonstop herně obžalovaný věnoval hře na automatu, kdy byl v provozovně sám. Potom s cílem vlastního obohacení dosud nezjištěnou zbraní, nejspíše nožem o délce čepele 20 centimetrů, který si přinesl s sebou, napadl obsluhu a zasadil ji nejméně tři rány. Nůž při tom zasáhl srdce, plíce i játra, napadená svým zraněním na místě podlehla,“ konstatoval v obžalobě státní zástupce Jan Morava.

Doplnil, že útočník maskovaný brýlemi a čepicí po činu odešel s tržbou a provozními prostředky herny.

Policie dopadla podezřelého z vraždy ženy v nelegální herně

Krimi

Vosyka se ve své výpovědi před soudem tomu, zda se činu dopustil či ne, vyhnul. Obšírně popisoval den předcházející vraždě i osudné ráno. Vzpomínal na to, kterak si po ránu zapálil cigaretu, popíjel kávu a pak bezcílně v autě projížděl městem, rozjímal na vyhlídkách a dumal nad svým osudem. Připustil, že v inkriminované době několikrát do herny zašel, pil oblíbený jablečný džus a poté hrál na svém oblíbeném automatu.

Relaxace u automatů

Soudnímu senátu v čele s Michalem Vrtkem ani státnímu zástupci ale neuniklo, že Vosyka v přípravném řízení na policii vypovídal hned v několika věcech jinak. „Policisté na mě tlačili psychicky a fyzicky,“ vysvětloval rozdíly obžalovaný.

Postupně vyplynulo na povrch, že Vosyka byl v červnu už téměř rok na neschopence, topil se v dluzích a od manželky a dvouleté dcery často odcházel do herny.

„Auto jsem měl v zástavě, byly tam i dluhy, přemýšlel jsem o tom, že bychom prodali dům. Na automaty jsem chodil často, byla to pro mě relaxace. Při hře jsem byl v mínusu. Nikdo z okolí ani rodiny vlastně nevěděl, jak jsem na tom finančně a že přitom ještě chodím na automaty,“ přiznal nakonec Vosyka.

Soud by měl k verdiktu dojít na dalších jednáních v únoru po výslechu dalších svědků a znalců.

Na pražském Proseku našli zavražděného muže, policie má podezřelou

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám