Hlavní obsah

Matku, která nenechala očkovat děti, soud osvobodil

– Kroměříž
Právo, Jiří Růžička

Jednatřicetiletá Andrea Jasenčuková, která odmítla povinné očkování pro své děti, se podle soudu nedopustila trestného činu ani přečinu. Čtvrteční rozhodnutí se opírá o loňské stanovisko Nejvyššího správního soudu, podle něhož odmítnutí povinného očkování není trestný čin.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Andreu Jasenčukovou, která odmítla povinné očkování a přeočkování pro své dcery, okresní soud v Kroměříži osvobodil.

Článek

O zproštění obžaloby, která matku vinila z trestného činu ohrožování výchovy dítěte, rozhodl ve čtvrtek Okresní soud v Kroměříži. Podle obžaloby Jasenčuková odmítla v době od prosince 2009 do května 2010 přeočkovat svou tříletou dceru a její roční setru nenechala očkovat vůbec. Mělo jít o očkování například proti TBC, dávivému kašli, záškrtu, dětské obrně, hepatitidě typu B, spalničkám, zarděnkám či příušnicím.

„Obžaloba se mi nelíbí, protože já mám své děti ráda, v první řadě myslím na jejich zdraví. Očkování jsem odmítla, protože mi nikdo nedokázal jednoznačně odpovědět, jestli je opravdu životně důležité a není nebezpečné. Když chci jogurt v obchodě, přečtu si, co v něm je a buď ho koupím, nebo ne. Jak mám věřit tomu, co někdo vyrobil v laboratoři a o čem někdo tvrdí, že je to prospěšné, když se na tom navíc přiživují nějaké farmaceutické firmy,“ hájila se Jasenčuková.

Soudce Petr Marák však v odůvodnění rozsudku odkázal nikoli na argumentaci obžalované, nýbrž na stanovisko Nejvyššího správního soudu v podobné kauze z července 2010. Podle toho je povinné očkování nařízeno předpisem natolik obecně, že je nelze posuzovat nejen jako trestný čin, ale dokonce ani jako přestupek. V závěrečné řeči zproštění obžaloby navrhla ze stejného důvodu i sama státní zástupkyně Jarmila Marková.

Jasenčuková byla přitom v předchozích měsících pro odmítnutí povinného očkování odsouzena trestním příkazem na jeden rok vězení s podmínkou na dva roky. Proti rozsudku podala odpor. „Kdybych tak neučinila, tak mám teď na krku podmínku a zápis v trestním rejstříku. Jakoby nestačilo, že kvůli odmítnutí očkování mi nevezmou děcka do školky, nebo pak ve škole třeba na lyžařský výcvik,“ řekla Jasenčuková po vynesení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám