Hlavní obsah

Mám to domluvené s Mengelem, žádal lékař saniťáky o převoz pacienta

Domažlice

Nevěřila vlastním uším, když ji jako operátorce dispečinku záchranné služby telefonicky žádal lékař domažlické nemocnice Jurij Talanov o převoz pacienta s podezřením na infarkt na koronární jednotku do Plzně. Tvrdil jí totiž, že to tam má domluvené s doktorem Mengelem.

Obžalovaný kardiolog Jurij Talanov u soudu.

Článek

Záznam hovoru zazněl během úterního jednání u domažlického okresního soudu, kde Talanov čelí obžalobě za to, že během noční služby z 31. května na 1. června 2020 ordinoval opilý a mohl ohrozit pacienty. Právě záchranáři tehdy přivolali do nemocnice policisty, kteří čtyřicetiletého kardiologa našli po několika hodinách spícího na střeše špitálu. V dechu mu naměřili přes jedno a půl promile alkoholu a následný rozbor krve ještě odhalil stopy po diazepamu.

Octavii se za jízdy ve větru otevřela kapota. Při nehodě se zranily tři děti

Krimi

Že není něco v pořádku, potvrdila následně lékařka z posádky záchranné služby, kterou na žádost Talanova dispečink do nemocnice vyslal.

Záchranářka: Buď je pod vlivem, nebo je to magor

„Pacienta, který přišel s bolestí na hrudi, nechal padesátkrát zvednout židli. Chtěl po něm dělat kliky a dřepy. To je přece strašný ne? Buď je pod vlivem, nebo je to magor,“ líčila záchranářka do telefonu svému nadřízenému. Ten na to reagoval slovy: „Podle těch šíleností, jak popisujete jeho chování, nemá ve službě co dělat. Pošlu tam policii, ať koná.“

Pil jsem ve službě, přiznal kardiolog

Krimi

Talanov se ke konzumaci alkoholu během služby na interní ambulanci přiznal. Tvrdil ale, že s pitím začal až po ošetření posledního pacienta. „Pohádal jsem se doma s manželkou. Chtěla se rozvést a vzít si děti. Dostal jsem se do velkého psychického stresu a myslel si, že alkoholem se mi uleví,“ hájil se Talanov.

Podle svých slov byl v takovém stavu, že nejprve uvažoval o tom, že se nechá ve službě vystřídat. „Třásly se mi ruce a potil jsem se. Nemohl jsem dobře dýchat. Jenže nebyl nikdo, kdo by mě zastoupil. Pak se to zase zlepšilo. Bylo to se mnou jako na houpačce,“ pokračoval lékař.

Policistce na Domažlicku někdo otrávil psa

Krimi

V průběhu večera ošetřil tři lidi. První dva pacienti neměli vážné potíže, toho posledního, Petra S., přivezla manželka kolem 23. hodiny s náběhem na infarkt. Talanov ho proto nechal převézt záchrankou do plzeňské nemocnice.

Šel na střechu a usnul 

„Moje chování se mohlo někomu zdát podivné a neadekvátní, ale rozhodně jsem nebyl ve stavu, kdy bych nebyl schopen rozhodovat o tom, co je dobré a co zlé pro pacienta. Bylo to prostě tím psychickým rozpoložením,“ sdělil obžalovaný muž. K hovoru, kde zmiňuje Mengeleho (německý lékař, který za druhé světové války prováděl morbidní a sadistické experimenty na vězních v koncentračních táborech – pozn. red.) uvedl, že v určitých vypjatých chvílích nejedná člověk úplně správně, tak jak by měl.

Po alkoholu prý sáhl, až když sanitka s pacientem odjela. „Měl jsem ho na lékařském pokoji. Jenže mi nepomohl, pořád mi bylo špatně. Tak jsem vylezl na střechu na čerstvý vzduch, kde jsem usnul, a pak mě probudili policisté,“ uzavřel Talanov.

Po pozitivní dechové zkoušce se policistům přiznal. „Říkal, že ordinoval pod vlivem alkoholu, a proto před námi utekl. Vysvětloval to tím, že měl strašný stres a nervy. Tvrdil, že užívá strašně moc léků a alkohol, že mu to pomáhá. Byl strašně zmatený, měl problémy vůbec stát na nohou,“ řekl policista František Šup.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám