Hlavní obsah

Malíř obrazů se ve volných chvílích věnoval padělání bankovek

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek Místek

Do padělání české měny se vloni na podzim pustil pár z Frýdecko-Místecka. Falešné bankovky pak jednatřicetiletý muž, který je rovněž malířem, a čtyřiadvacetiletá žena dávali do oběhu v Moravskoslezském, Olomouckém i Zlínském kraji.

Kriminalista hovoří k zadrženým pachatelůmVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Falzifikáty vyráběla dvojice od září 2014 do ledna letošního roku v domku na Frýdecko-Místecku, kde bydlela. „Padělky vyráběli z běžného papíru pomocí počítače s barevným tiskem, kdy poté, co bankovku vytiskli, ji ručně opatřili ochranným proužkem a posléze dobarvili a přelakovali sprejem, aby měla zvláštní opotřebenou barvu,“ popsal kriminalista Martin Válek.

Foto: Policie ČR

Věci na výrobu falešných bankovek

Padělatelům se podařilo vyrobit celkem 132 bankovek, z toho bylo 124 tisícikorun, sedm pětistovek a jedna dvoutisícovka. „Udat se jim podařilo 28 tisícikorun a šest pětistovek,“ doplnil kriminalista s tím, že dvojici policisté zadrželi 15. ledna v Olomouci.

V tu chvíli měli u sebe 15 padělaných tisícikorun a jeden z padělků se snažili dát do oběhu. Při následné domovní prohlídce v rodinném domě na Frýdecko-Místecku, kde dvojice padělky vyráběla, nalezli policisté výpočetní techniku, grafické pomůcky k výrobě padělaných peněz a 74 padělků.

Padělky nebyly zdařilé

Při šíření padělaných bankovek pomáhala dvojici dvaatřicetiletá žena z Frýdecko-Místecka. „Ta se na výrobě nepodílela, pouze od obviněného muže dostala padělky, které posléze udávala do oběhu. Měla za to slíbený padesátiprocentní zisk z každé úspěšně udané bankovky,“ nastínil Válek a dodal, že této ženě se podařilo dát od oběhu osm tisícovek a jednu pětistovku.

Foto: Policie ČR

Věci na výrobu falešných bankovek

Trojice je obviněna ze zločinu podvodu a padělání a pozměnění peněz. „Obvinění se pod tíhou důkazů plně doznali, vyšetřování je proto vedeno na svobodě a všem třem hrozí trest odnětí svobody od tří do 10 let,“ sdělil Válek s tím, že muž a žena, kteří padělky vyráběli, byli bez zaměstnání, jedna z žen pak byla dvakrát soudně trestaná recidivistka pro podvody. Na adresu padělatele navíc prozradil, že je malířem obrazů a rozumí problematice IT.

Foto: Policie ČR

Věci na výrobu falešných bankovek

Podle vyšetřovatelů je kvalita falzifikátů ohodnocena stupněm čtyři, což je méně zdařilé. Přesto se je dařilo obviněným úspěšně dávat do oběhu. „Zaměřili se na bary, herny, restaurace, smíšené zboží i večerky. Často využívali toho, že byla tma, takže obsluha herny nebo restaurace si padělku nepovšimla,“ vysvětlil a dodal, že důvodem k výrobě padělků byly dluhy a možnost si přivydělat. „To se jim vcelku dařilo,“ připojil Válek.

Reklama

Výběr článků

Načítám