Hlavní obsah

Makléři z ČSOB se zpovídají z miliardových škod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už rok a půl jsou stíháni dva bývalí makléři Československé obchodní banky (ČSOB), kteří měli hazardními spekulacemi připravit svého zaměstnavatele o částku pohybující se kolem 2,5 miliardy korun. Dneškem počínaje se případem zabývá také pražský městský soud.

Foto: Marek Velebný

kapela The Shower

Článek

Obžaloba viní Bohumila Stádníka a vazebně stíhaného Bohumíra Czerneka z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Obrovské škody se měli Čech a Čechoameričan dopustit riskantními operacemi s americkými a německými cennými papíry na mezinárodním trhu dluhopisů.

"Každá makléřská práce nese riziko, je to obchod, je to spekulace. Zdravé riziko tam samozřejmě je, ale nesmí přerůst v hazard, a v tomto případě to hazard byl," řekl již dříve státní zástupce.

Zabavený majetek

Oba makléři byli nejdříve obviněni z podvodu, za který jim hrozilo až dvanáct let vězení, později vyšetřovatel právní kvalifikaci zmírnil. Pokud je soud uzná vinnými, mohou být odsouzeni na dva až osm let odnětí svobody.

ČSOB již dříve uplatnila nárok na náhradu škody, a proto byl obviněným zajištěn majetek v hodnotě kolem deseti miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám